Geen thuis voor klokkenluiders

Naar aanleiding van diverse misstanden in de zorg deed Arts en Auto een oproep of u ooit ook de klok heeft geluid. Naar aanleiding van de reacties hierop schrijven Daan Marselis en Roel Notten een vierdelige serie over het fenomeen klokkenluiden. Dit is deel I: met welke gevolgen kan een melder van misstanden in de zorg worden geconfronteerd?

Tekst: Daan Marselis en Roel Notten

Zestien jaar geleden is het dat kindercardioloog Erik Jan Meijboom werd geschorst nadat hij melding had gemaakt van het hoge sterftecijfer in het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht. Na een juridische strijd kon hij weer in het ziekenhuis aan de slag. Tien jaar later lekte een e-mail van anesthesist Johan Damen uit, waarin hij de aandacht vestigde op het hoge sterftecijfer in het hartcentrum van het UMC St Radboud in Nijmegen. Damen kwam vanwege oplopende spanningen thuis te zitten, maar mocht later elders in dezelfde instelling weer aan de slag.

Lees verder (pdf).

Dit is een geupdatete versie van het artikel in Arts en Auto 03.

 

 

Één Reactie Reageer zelf

  1. R.Dekker
    Geplaatst op 26 februari 2013 om 21:21 | Permalink

    Er zijn ook ‘mini-klokkenluiders’ in de gezondheidszorg die het meer of minder moeilijk kunnen krijgen: een collega maakt bij een necrologiebijeenkomst in het ziekenhuis waar zij werkte duidelijk dat de patient door het niet nakomen van haar instructies was overleden (dat had zij al eerder op de afdeling gemeld waar de patient verbleef waar zij in consultatie was geroepen), daarna kreeg zij geen agenda meer van de bijeenkomsten (met de te bspreken patienten en de data)……….