Gezellig

Onlangs was ik op de poli gynaecologie van een gezellig Brabants ziekenhuis. De gynaecoloog die me de afgelopen tien jaar had begeleid vanwege een hormonaal dingetje dat preventieve screening vereist, had zijn witte jas aan de wilgen gehangen vanwege het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Jammer, want de consulten – eens in de twee jaar – verliepen altijd uiterst aangenaam. Ik moest vaak de neiging onderdrukken om een Bossche bol mee te nemen. 

Voordat ik bij de genoemde gynaecoloog kwam, had ik in een ander Brabants ziekenhuis jarenlang een andere gynaecoloog. Liep altijd uit, maar dat had je ervoor over, want de man was de verpersoonlijking van een fijne dokter. En bovendien had hij ervoor gezorgd dat ik ondanks dat hormonale dingetje op een dag tóch kinderen kreeg. En dat niet alleen, hij zette me in de gynaecologische screening, want dat dingetje kon later in mijn leven negatieve gevolgen hebben voor mijn gezondheid. En dat moesten we voorkomen. 

‘Topdokters. Ze hadden maar één mini-nadeel: ze waren man’

Topdokters. Ze hadden maar één mini-nadeel: toevallig waren ze allebei man en dat is toch even een beetje ongemakkelijk, als na het gezellige gebabbel naar eierstokken en baarmoeder moet worden gekeken.  Dus dacht ik: als ik opnieuw moet beginnen, vraag ik om een vrouw. De polimedewerkster moest lachen toen ik vroeg om een aardig, maar gedecideerd type. Ze had twee vrouwen in de aanbieding. Ik moest wel een week of acht wachten en nee, ik kon niet alvast een verwijzing voor de mammografie krijgen. 

De vrouw die me uit de wachtkamer kwam halen, bleek inderdaad een aardig en gedecideerd type. Kan ik het vast goed mee vinden in de toekomst. Beetje jammer dat in de spreekkamer een mannelijke coassistent zat. Of ik er bezwaar tegen had dat hij even meekeek? Uiteraard niet, zei ik, en legde me erbij neer dat mijn plan ‘mislukt’ was. En die mammografie? Die kwam er niet. Die mogen gynaecologen niet meer aanvragen van de verzekeraars, zei ze. Dat ligt voortaan op het (overvolle) bordje van de huisarts. Maar verder was het uiterst gezellig daar met zijn drietjes in de spreekkamer. 

Delen