Groen(er) wonen

De trend van duurzaam wonen zet door. En het mooie is dat u er niet voor hoeft te verhuizen. Van vloerisolatie tot vacuümtoilet, van goedkope koelkastthermometer tot dure windmolen; alles is mogelijk.

Tekst: David Redeker | Beeld: Het Wonderlab

 

Een energierekening van nul euro. Het lijkt onmogelijk. Toch zijn er nu al mensen die dankzij een slim gebouwd huis niets betalen voor gas en elektra. Goede isolatie en architectonische trucs zorgen ervoor dat de bewoners weinig energie verbruiken. Zonnepanelen en warmtepompen maken de woning zelfvoorzienend. De ramen bevinden zich vooral op de zuidkant; een venster op het westen staat namelijk te lang in de zon en leidt tot oververhitting en ramen op het koude noorden veroorzaken veel warmteverlies. In een energieneutraal huis is een goed ventilatiesysteem nodig, want het is perfect geïsoleerd. Verse, niet te droge lucht moet van buiten worden aangevoerd.

Ook een bestaand huis kan een stuk groener. Snelle, gemakkelijke en bewezen energiespaarders zijn isolatie, dubbelglas en een hr-ketel. Het isoleren van gevel, vloer en dak kost gemiddeld rond de 8000 euro maar levert elk jaar 1400 euro op. Na zes jaar begint u dus winst te maken. Een hr+-combiketel van 2100 euro verdient u in tien jaar terug. En als u enkel glas vervangt door hr++-glas, heeft u dat er gemiddeld na twaalf jaar uit (zie ook het kader Terugverdientijd).

Gevelbegroeiing
Wie zijn hele huis al heeft geïsoleerd, kan onorthodoxere maatregelen treffen. Op het dak moeten natuurlijk zonnepanelen. Laat u voorlichten via websites of praat met een paar aanbieders. Het subsidiepotje van het rijk is leeg, maar de btw is nog laag (het tarief van 6 procent geldt t/m 28 februari 2014) en een prijsexplosie van de Chinese zonnepanelen lijkt afgewend nu China en de EU afspraken hebben gemaakt.

Lees verder (pdf).

11-2013p050-052

Delen