Half bloot en compleet naakt

Ingrid van der Voort werkte al jaren in het Flevoziekenhuis als kwaliteitsmedewerker en consulent complementaire zorg, toen ze op een dag een knobbeltje in haar borst voelde. Vol vertrouwen liep ze in de lunchpauze even bij de arts binnen voor de uitslag. Alleen. “Toen kwam dus die mokerslag.” 

Tekst: Marjan Enzlin | Beeld: Marcel Bakker/HIRez Images

“Als ik terugkijk, herinner ik me vooral het vertrouwen dat alles goed was. Een cyste, dacht ik. Ik liep samen met een collega van personeelszaken richting poli. ‘Kom zo even vertellen’, zei hij nog. Maar ik kwam natuurlijk helemaal niet, want ik was bij de mammacare-verpleegkundige, die me van alles aan het uitleggen was. Niet dat ik daar iets van meegekregen heb trouwens. Ik was volledig overdonderd. De mededeling dat ik borstkanker had, kwam als een mokerslag. Ik was volstrekt niet ziek. Dat kwam pas toen ik aan de behandeling begon. Dat is het vreemde met een aandoening als borstkanker; je gaat gezond het ziekenhuis
in en wordt vanaf dat moment pas ziek.”

De embrace-doek kost € 24,95 (inclusief btw) en is te bestellen bij Ingrid van der Voort en Marleen van Aken-Richards via:ivdvoort@flevoziekenhuis.nl of mrichards@flevoziekenhuis.nl.

Ingrid van der Voort – die als kwaliteitsmedewerker al jaren wachtkamerinterviews deed met patiënten en als consulent complementaire zorg net 30 borstkankerpatiënten had geïnterviewd en van een preoperatieve voetmassage had voorzien – kon het nauwelijks ge-loven. “Ik voelde me uitstekend. Had kort daarvoor nog de Dam tot Damloop gedaan. En dan ineens kom je in een bizar circus terecht. In je eigen ziekenhuis. De chirurg vroeg nog aan me of ik niet elders geopereerd wilde worden omdat het on- mogelijk is om privacy te hebben in je eigen ziekenhuis. Maar dat wilde ik niet. Het ziekenhuis voelt vertrouwd. Het is een beetje ‘mijn’ ziekenhuis. Achteraf ben ik heel blij met mijn keuze. De collega’s hebben uitstekend voor me gezorgd.”

Lees verder (pdf).

Meer zien? Op de website van Medisch Contact staat een video-interview met Ingrid van der Voort.

 

Delen