Halve eeuw reizen met VvAA

Ellen Marsch en Lieveke Degen zijn aios huisartsgeneeskunde en zitten in de Werkgroep Europese Samenwerking (WES). WES regelt internationale uitwisselingen van aiossen. Voor de congresreizen die WES daarnaast ook organiseert, wordt vaak samengewerkt met VvAA QualityTime.

 

“De werkgroep stelt zich ‘internationalisering’ ten doel, zowel van de huis-artsgeneeskunde als de opleiding daarin. We organiseren onder meer aios-exchanges met het buitenland. Niet alleen sturen we aiossen uit Nederland, maar we halen buitenlandse stagiaires ook hierheen. Zo kunnen we bij elkaar kijken hoe de zorg is geregeld en wat we van elkaar kunnen leren.

Naast de uitwisselingen organiseert WES ook congresreizen. Een daarvan is de Wonca-reis. Wonca staat voor World Organization of National Colleges, Academies and Academic Associations of General Practitioners/Family Physicians. Jaarlijks wordt een Europees Wonca-congres georganiseerd en eens per drie jaar een ‘wereldcongres’. In beide gevallen kloppen we voor de organisatie al jaren bij VvAA aan. We hebben de rolverdeling dat wij voor het vakinhoudelijke programma zorgen en QualityTime voor de reistechnische kant, dus voor vervoer, verblijf, verzorging en eventuele excursies.

In 2013 gingen we met VvAA QualityTime naar Praag en vorig jaar zijn we naar Lissabon geweest. Het waren waardevolle congresreizen waar de deel-nemers met plezier op terugkijken. Op het moment dat deze Arts en Auto bij de drukker ligt, eind oktober, zijn er 64 aiossen op het Wonca-congres in Istanbul. Volgend jaar gaan we binnen Europa naar Kopenhagen en is Rio de Janeiro de bestemming voor het congres buiten Europa.”

Delen