Hans Kock (1935 – 2022)

Op 17 oktober 2022 overleed Hans Kock. Vier oud-collega’s (Thierry van Dessel, Addy Drogtrop, Anette ter Haar en Hans Merkus) schreven een In Memoriam voor deze, bij patiënten en medewerkers, zeer geliefde gynaecoloog.

Hans Kock werd geboren in 1935, als tweede in een gezin van vijf kinderen. Hij wist al heel vroeg dat hij later arts wilde worden, net als zijn vader. Op 16-jarige leeftijd al startte hij met de studie medicijnen aan de Katholieke Universiteit in Nijmegen. Op 23-jarige leeftijd hoorde hij bij de eerste zes afgestudeerden aan de jonge medische faculteit, waarna hij in militaire dienst ging.

Tijdens zijn diensttijd trouwde hij met Lieske van Haaren. Terug in Nijmegen specialiseerde Kock zich bij professor Lou Stolte tot gynaecoloog. Een promotieonderzoek over schildklier en zwangerschap verrichtte hij aan de Johns Hopkins University in Baltimore. Na zijn specialisatie werd hij staflid van het nieuwe Maria Ziekenhuis in Tilburg en enkele jaren later opleider van de A-opleiding obstetrie en gynaecologie.

Handig

Hans Kock was niet alleen bijzonder intelligent, maar ook buitengewoon handig. Als bekwaam operateur kreeg hij steeds meer belangstelling voor de oncologie. Hij oriënteerde zich onder meer bij Professor Lammes om de Okabayashi radicale hysterectomie te leren. Samen met collega Jan de Graaff zette hij zo de gynaecologische oncologie in Tilburg op de kaart.

Daarnaast was Hans innovatief; als eerste in Nederland deed hij laparoscopische ingrepen met de laser. Als opleider kon Hans kritisch en veeleisend zijn, als lid van de maatschap was hij uitermate collegiaal en betrouwbaar. Soms had hij ook zijn streken. Hij kon zo opgaan in zijn grote hobby – de jacht – dat hij vergat dat hij eigenlijk weekenddienst had. In een tijd zonder mobiele telefonie had dat toch wel wat consequenties voor zijn collegae.

In mei 2008 trof hem tijdens de jacht in Polen het noodlot. Hij kreeg een hersenbloeding, raakte halfzijdig verlamd en kon nagenoeg niet meer praten. Noodgedwongen verhuisde hij daarna naar een zorgappartement. De meeste zorg kreeg hij van zijn zeer vitale vrouw Lieske, die evenals hij zelf positief was ingesteld. Maar in 2018 moest hij meemaken dat Lieske een herseninfarct kreeg, eveneens halfzijdig verlamd raakte en ook vrijwel niet meer kon spreken. Dit was een enorme klap.

Charmeur

De vier dochters, onder aanvoering van Odette, hebben zich tot het uiterste ingespannen om hen nog te laten genieten van het leven. De kracht die Hans steeds toonde, heeft een onuitwisbare indruk op ons allen gemaakt. Hans, alias dr. De Kock, was zeer geliefd bij zijn patiënten en bij alle ziekenhuismedewerkers. Hij kon echt een charmeur zijn. Voor zijn kleinkinderen was hij een groot voorbeeld en een fantastische grootvader.

Op 15 oktober verslechterde zijn toestand. Hij was nauwelijks aanspreekbaar, maar kon wel kenbaar maken dat hij geen verdere behandeling wenste. Op 17 oktober is Hans Kock, 87 jaar oud en meer dan 14 jaar na zijn hersenbloeding, rustig ingeslapen. Een briljante collega en grote vriend is er niet meer.

Delen