Havenstad met vele gezichten

reizen / Hamburg

Beeld Kita van Slooten

Hamburg heeft alles wat een bezoeker zich wensen kan. Van musea waar je in kan verdwalen tot geweldige (vis)restaurants en bijzondere architectuur.

Hamburg laat zich niet zomaar in een hokje duwen. De Noord-Duitse stad bepaalt zelf wat het uitstraalt en in elk stadsdeel hangt een andere sfeer. Soms is hij ruig, soms is hij chic, maar fascineren doet de grootste havenstad van onze oosterburen altijd. Waar Venetië en Amsterdam soms ten ­onrechte worden aangewezen als ‘bruggenhoofdstad’ van Europa, behoort die titel zonder enige twijfel aan Hamburg, waar maar liefst 2.400 bruggen geteld kunnen worden. Een aantal van die bruggen is te bewandelen in Speicherstadt, een historisch stadsdeel dat in 2015 vanwege de indrukwekkende roodbak-stenen pakhuizen op de UNESCO-werelderfgoedlijst werd gezet.

Beeld Ruben Drenth

Het pakhuizencomplex, dat eind 19e eeuw in neogotische stijl werd gebouwd, vormde ooit het hart van de handelsstad. Het moet er destijds een drukte van jewelste zijn geweest. Nu is het er heerlijk rustig wandelen. Met een paar stappen extra is de rivier de Elbe – die Hamburg met de Noordzee verbindt – bereikt. Wie over het water wil turen, doet dat het beste vanaf het uitkijkplatform van de Elbphilharmonie, een concertgebouw dat bestaat uit een moderne ­glazen constructie die bovenop een oud pakhuis is gebouwd. Dit markante bouwwerk, dat 866 miljoen euro kostte en in 2017 werd geopend, is een belangrijk symbool van Hamburg geworden.

No-nonsense mentaliteit

Naast de Elbe, die van groot economisch belang is, drukt ook zijrivier de Alster een belangrijk stempel op de stad. Het Alstermeer vormt het hart van Hamburg. Hier zijn veel goede hotels te vinden, die deze locatie niet alleen kozen vanwege de centrale ligging, maar ook om het fijne uitzicht. Zeker als de zon haar gezicht laat zien, want dan verschijnen er in een mum van tijd tal van zeilbootjes op het water.

De rivier kruipt verder de chique wijken ­Winterhude en Eppendorf in, waar in de zomermaanden sups, waterfietsen en kajaks te huur zijn. Populair ook onder de Hamburgers zelf. Want er wordt in deze regio hard gewerkt, maar in plezier maken zijn ze minstens net zo goed. In de rest van Duitsland hebben ze het imago koelbloedig en koppig te zijn, maar de Hamburgers zelf malen daar niet om. Ze weten wel beter. Een tikje stug misschien, maar kil allerminst. Zo begroeten ze elkaar met een kort maar krachtig ‘Moin!’, niet overdreven vrolijk, maar toch hartelijk.

De no-nonsense mentaliteit van de bewoners is ook terug te vinden in de gastronomie. Eten moet vooral goed zijn. Of het nu gaat om een traditioneel fischbrötchen of om een bijzonder gerecht in één van de sterrenrestaurants. In de stad zijn keukens uit alle windstreken te vinden, van Japan tot Mexico. Maar de moderne Noord-Duitse keuken richt zich op drie dingen: regionaal, duurzaam en simpel. Vis heeft al eeuwenlang een belangrijke plaats in de Hamburgse culinaire cultuur. Zo zijn er meerdere restaurants met een groene Michelinster, waar de chefs alleen werken met vis die op dat moment voorhanden is en daarmee de mooiste gerechten creëren.

Beeld Mediaserver Hamburg/Sabina Trojanova

Opmerkelijk is dat veel van deze hoog aan­geschreven fine dining-plekken te vinden zijn in de rauwe uitgaanswijk St. Pauli. De omgeving van de Reeperbahn, de bekendste (en roemruchtste) straat van Hamburg, barst van de clubs en barretjes. Hier bevindt zich ook de rosse buurt van de stad. Maar wie de juiste zijstraten – zoals de Simon-von-Utrecht-Straße – induikt, ontdekt de beste plekjes, waar hip Hamburg aan cocktails nipt.

St. Pauli kent daarnaast een rijke muziek­geschiedenis en veel legendarische muziekclubs, waar ook nu nog dagelijks bandjes optreden. Zoals de Indra, waar in 1960 een paar jochies uit Liverpool waren ingehuurd om enkele weken op treden. De band stelde weinig voor, maar in die ruige club van St. Pauli leerden deze Britten pas echt hoe je een show weggeeft. Ze veranderden hun looks en hun act en tegen de tijd dat ze Hamburg verlieten, waren The Beatles veranderd in ware rockhelden.

Beeld Ruben Drenth | Hamburg, Germany

Hedendaagse kunst

Naast liefhebbers van architectuur en muziek komen ook in kunst en kunstgeschiedenis geïnteresseerde bezoekers in Hamburg aan hun trekken. In de Hamburg Kunsthalle, een van de grootste musea van Duitsland, is kunst uit zeven eeuwen te zien, van de middeleeuwen tot nu. Liever hedendaagse kunst of fotografie? Dan zijn de Deichtorhallen een aanrader. In deze voormalige markthallen worden grote internationale tentoonstellingen georganiseerd.

Een verrassende museumhit is Miniatur Wunderland, de grootste modelspoorbaan ter wereld. Hier tuffen modeltreintjes over 16.138 meter aan spoor. Volwassen mannen worden hier weer kind terwijl ze zich vergapen aan de diverse landschappen die met veel oog voor detail zijn opgezet. De oplettende kijker ziet langs het miniatuurspoor dronken figuurtjes, vrijende stelletjes en zelfs een lijk in de rivier. In Hamburg kan het allemaal.

Beeld Kita van Slooten

Handig te weten

Vanuit Midden-Nederland is het met de auto ongeveer vijf uur ­rijden naar Hamburg. Met de trein doet u er even lang over ­(enkele reis vanaf circa € 35,-). De stad heeft een groot netwerk aan S-Bahnen, U-Bahnen, bussen en veerpontjes.

Shoppen: in het Passagenviertel midden in de stad zijn mooie winkelgalerijen. Daar vlakbij ligt de Neuer Wall, de sjiekste winkelstraat van Hamburg. Schanzenviertel is een levendige wijk met veel streetart en kleine winkeltjes (met name in de Schanzenstraße, Schulterblatt en Susannenstraße).

Van plan meerdere musea te bezoeken? De Hamburg Kunstmeile-pas biedt toegang tot de vijf grootste (kunstmeile-hamburg.de). Op 15 december opent in de Hamburger Kunsthalle een tentoonstelling ter ere van de 250ste geboortedag van schilder Caspar David Friedrich, met o.a. diens beroemde De wandelaar boven de nevelen. In de Deichtorhallen is t/m 25 februari 2024 een grote Otto Dix- tentoonstelling.

Meer toeristische info: hamburg.com/explore

Lezerskorting

TUI biedt exclusief voor Arts en Auto-lezers € 50,- korting per boeking op een vierdaagse stedentrip per trein naar Hamburg met verblijf in het viersterren hotel NH Collection Hamburg City. Voor meer informatie en voorwaarden: vvaa.nl/ledenvoordeel

Delen