Het roer om

Het Nederlandse zorgsysteem lijkt in crisis. Dat stelt bestuursvoorzitter van Vereniging VvAA Gerlach Cerfontaine. Zorgprofessionals hebben last van steeds meer regeldruk. De menselijke maat en de passie zijn uit de zorg verdwenen. Het is tijd voor verandering. Cerfontaine wil met VvAA helpen om de balans te herstellen. “Wij zijn een vereniging van professionals. Het is tijd om nadrukkelijker een bijdrage te leveren.”

Tekst: Daan Marselis | Beeld: Bram Budel/HH

In zijn bestuurscolumn in het meinummer van Arts en Auto luchtte Gerlach Cerfontaine, voorzitter van de Vereniging VvAA, zijn hart. Zijn constatering dat er sprake is van een ‘crisis in de zorg’ en zijn oproep het roer om te gooien, leidden op de redactie tot een stortvloed van instemmende lezersreacties.

De crisis kent een duidelijke oorzaak, meent Cerfontaine. “Ze is ontstaan door de grote focus op kosten, bekostiging en doelmatigheid en een heilig geloof dat regels, richtlijnen en convenanten de zorg beter zullen maken. Het brengt een ongekend administratiecircus met zich mee, waardoor professionals in de zorg steeds minder toekomen aan hun vak: het helpen en beter maken van mensen. Genoemde crisis wordt nog versterkt doordat verantwoordelijkheden, rollen en bevoegdheden niet juist belegd zijn. Als gevolg van dat alles is de autonomie van de professional teruggedrongen.”

Cerfontaine wil met VvAA helpen om de balans te herstellen. “Professionals moeten weer een grotere rol krijgen als het gaat om het terugdringen van onzinnige zorg, preventie en niet-behandelen.”

Lees verder (pdf).

07-2014p018-020

Delen