Huisarts Kennis Quiz

Smartphone en tablet zijn niet meer weg te denken in de dagelijkse praktijk van de zorgprofessional. Niet alleen vanwege mail en internet, maar vooral ook door de vele nuttige (en vaak speciaal voor de zorg ontwikkelde) apps. Welke apps gebruiken uw collega’s?

Tekst: Daphne Riksen | Beeld: Nout Steenkamp

Wat?

De app Huisarts Kennis Quiz schotelt u wekelijks een nieuwe casus voor uit de huisartsenpraktijk. Zo kunt u in quizvorm uw kennis toetsen en op peil houden. De meerkeuzevragen zijn voor huisartsen heel herkenbaar. Na het beantwoorden van de vraag krijgt u een compacte toelichting met links naar meer informatie. Ook ziet u hoe u voor deze vraag scoort ten opzichte van andere gebruikers van de app.

Wanneer u Huisarts Kennis Quiz opent, kunt u kiezen voor de nieuwste vraag, of voor een overzicht van alle vragen. Ook wordt uw score tot nu toe weergegeven: het aantal reeds gemaakte vragen en het percentage daarvan dat u juist beantwoord heeft. Het juiste antwoord is gebaseerd op de NHG-richtlijnen.

Voor wie?

Huisartsen (in opleiding) en opleiders

Plus- en minpunten

Huisarts Kennis Quiz is een heel simpele en overzichtelijke app, waarmee u snel en op een aantrekkelijke manier uw kennis op peil houdt. De vragen bestrijken een breed palet aan onderwerpen, net als consulten in de huisartsenpraktijk. In de app wordt weinig gebruik gemaakt van foto’s of ander beeldmateriaal. Nog niet beantwoorde vragen hebben als onderwerp ‘Nieuwe vraag’. Van tevoren zie je niet over welk onderwerp de nieuwe vraag gaat. U kunt dus van tevoren niet kiezen wat voor soort vraag u wilt beantwoorden. Het wedstrijdelement kan nog verder worden opgeschroefd door ook te laten zien hoe u scoort ten opzichte van andere gebruikers voor alle beantwoorde vragen. Om de app te kunnen gebruiken, moet u zich registreren.

Reacties

Een huisarts noemt de quiz op twitter “Leuk maar ook confronterend.”

Gebruiker

Naam Annet Sollie (48) Beroep huisarts en informaticus Werkplek groepspraktijk Maison de Santé Bel Air (Carpentras, Frankrijk)

​“Sinds 2016 woon ik met mijn gezin in Zuid-Frankrijk, aan de voet van de Mont Ventoux. Daar ben ik huisarts in een groepspraktijk. Ik probeer wekelijks een uur vrij te maken om onderwerpen na te lezen waar ik die week mee te maken kreeg en mijn kennis op te frissen. De Huisarts Kennis Quiz is daar ideaal voor.

De vragen zijn gebaseerd op de NHG-standaarden. Dat is voor mij als huisarts in Frankrijk geen probleem, want hier bestaan geen speciale richtlijnen voor huisartsen, alleen voor de hele beroepsgroep. Nu ik hier werk, merk ik dat de zorg in Nederland veel beter is georganiseerd. Ik kan in Frankrijk bijvoorbeeld niet via een huisartsenlijn rechtstreeks contact opnemen met een specialist

Ik vind de inhoud van deze app super. De onderwerpen variëren enorm, van tintelende vingers tot chronische rugpijn en van neusverstopping tot SOA’s. Die breedte is ook waarom ik de huisartsengeneeskunde als vak zo leuk vind.”

Dit is de laatste bijdrage voor Arts en Auto van Daphne Riksen, die afgelopen maand bij een verkeersongeval om het leven kwam.

 

Delen