Hyperventileren over de hypotheek?

Het rommelt op de Nederlandse huizenmarkt. De woningprijzen dalen en de politiek morrelt aan de renteaftrek. Daarnaast komen er nieuwe regels voor hypotheken. Frank Hofstee van VvAA financieel-economisch adviesbureau beantwoordt hier veelgestelde vragen.

 

Ik hoor veel over de hypotheken. Moet ik me zorgen maken?
Ten opzichte van de piek in 2008 dalen de woningprijzen nu met zo’n 15 procent. Daarnaast groeit de politieke wil om de hypotheekrenteaftrek te versoberen. Of u zich daarover zorgen moet maken, hangt af van uw situatie. Wilt u niet uw huis op korte termijn verkopen; verandert er weinig in uw gezins- of werksituatie; bouwt u vermogen op en heeft u geen moeite uw maandelijkse hypotheekverplichtingen te blijven voldoen, dan zijn zorgen nergens voor nodig. Wel is het verstandig om periodiek na te gaan of u de maandlasten ook in de toekomst kunt blijven opbrengen. Wat zou het gedeeltelijk wegvallen van de hypotheekrenteaftrek bijvoorbeeld voor u betekenen? Hoe zien uw inkomen en maandlasten eruit na pensionering?

Wat zijn de belangrijkste veranderingen op hypotheekgebied?
Belangrijkste nieuwe wetgeving is dat aflossingsvrije hypotheken zijn beperkt tot maximaal de helft van de waarde van uw woning. Koopt u een huis van vier ton, dan mag nog maar twee ton worden gefinancierd met een aflossingsvrije hypotheek. Positief nieuws is dat de overdrachtsbelasting van 6 procent naar 2 procent is verlaagd (bij een huis van vier ton scheelt dit € 16.000,-). Ook nieuw, en populair, is de bankspaarhypotheek. Die lijkt op de aloude spaarhypotheek, maar kent in de regel wat minder kosten.

Lees verder (pdf).

 

Delen