Hypotheek voor starter in de zorg

Starters in de zorg denken soms ten onrechte dat ze geen hypotheek kunnen krijgen. Ook kunnen ze meer lenen dan ze op basis van hun eigen berekeningen verwachten. Dat zegt Herman Bruurmijn, financieel adviseur bij VvAA.

Tekst: Martijn Reinink

Wie een hypotheek wil afsluiten om een huis te kunnen kopen, moet een vast contract hebben of een verklaring van de werkgever waarin staat dat de intentie bestaat om de werknemer een contract voor onbepaalde tijd aan te bieden. Wie beide niet kan overleggen, wordt door geldverstrekkers als flexwerker gezien. In dat geval wordt de hoogte van de hypotheek berekend op basis van het inkomen van de afgelopen drie kalenderjaren. “Wie net is begonnen als bijvoorbeeld arts-assistent, huisarts in opleiding/waarnemend huisarts of zzp’er in de mondzorg heeft daar niets aan”, vertelt financieel adviseur Herman Bruurmijn van VvAA. “We spreken geregeld starters in de zorg die ergens nul op het rekest hebben gekregen, omdat ze geen bestendig inkomen konden aantonen. De markt weet zich geen raad met deze doelgroepen.” Op een paar hypotheekverstrekkers na, die hun acceptatiecriteria voor startende zorgprofessionals hebben aangepast. VvAA werkt daarmee samen. 

Bruurmijn: “Bij arts-assistenten kijken we naar wat ze nu verdienen, waardoor de leencapaciteit groter wordt. Bij startende waarnemers kijken we naar het lopende jaar én de komende twee jaar. Bij iemand die net is begonnen of gaat beginnen als waarnemer, rekenen we met een percentage van de verwachte winst uit onderneming. De hoogte van het percentage is afhankelijk van de (werk)situatie.”

Geen aangepaste acceptatiecriteria voor paramedici 

Voor startende paramedici gelden deze aangepaste acceptatiecriteria niet, laat Bruurmijn desgevraagd weten. “Daar hebben geldverstrekkers geen ander beleid op gemaakt, omdat hun toekomst en toekomstige inkomen onzekerder is. Ook voor startende paramedici zijn er wel mogelijkheden om een hypotheek te krijgen, maar bij hen wordt – in tegenstelling tot bij de eerder genoemde zorgprofessionals – wel gekeken naar het gemiddelde inkomen van de afgelopen drie kalenderjaren als er geen arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd is.”

De hypotheekadviseurs van VvAA zijn bereikbaar via 030 – 247 40 25 of hypotheken@vvaa.nl.

Delen