‘Ik heb me er nooit onveilig gevoeld’

Marc Shamier (27) werkte als arts in een sloppenwijk in Brazilië. De favela’s zouden gevaarlijk zijn voor buitenstaanders, maar Shamier heeft zich er nooit bedreigd gevoeld. “Een witte doktersjas is een vrijgeleide.”

Tekst: Wout de Bruijne | Beeld: Higor Bastos

“Komende juni ben ik voor het eerst na ruim een jaar weer in Nederland. Sinds april 2015 woon en werk ik in São Paulo. Volgens de Braziliaanse arbeidsvoorwaarden moet je minimaal een jaar ergens werken voordat je vakantiedagen mag opnemen.

Mijn Frans-Braziliaanse partner kreeg een baan als ingenieur in São Paulo aangeboden. Ik had mijn studie geneeskunde aan de VU net afgerond en een verhuizing naar Brazilië zagen wij beiden als een eerste stap in een internationale carrière. Daarnaast wilde ik na mijn opleiding ook iets ‘terug’ doen voor mensen die in het leven niet dezelfde sociale en economische kansen krijgen als wij. Ik had daarom geen bedenktijd nodig toen ik een advertentie zag voor tijdelijk werk als huisarts in een favela, een sloppenwijk, aan de rand van de stad.

‘Voor mijn patiënten leek een buitenlandse arts geen enkel punt’

Om een artsregistratie te krijgen had ik al vóór vertrek uit Nederland het Braziliaans staatsexamen gedaan. Ook had ik een visum voor permanent verblijf op basis van ons geregistreerd partnerschap. Ik kon dus direct aan de slag.

De Braziliaanse favela’s gelden als gevaarlijk voor buitenstaanders. Dat geldt voor een paar wijken in São Paulo, maar vooral voor Rio de Janeiro, waar veel drugsoorlogen worden uitgevochten. In ‘mijn’ wijk is in de periode dat ik er werkte één keer een schietpartij met dodelijke slachtoffers geweest, maar ik heb me er nooit onveilig gevoeld.”

Lees verder (pdf).
AA05-2016p030-031

 

Delen