‘Ik wil een steen in de vijver gooien’

Pauline Meurs (61) is hoogleraar Bestuur van de Gezondheidszorg, aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, directeur van het Erasmus Centrum voor Zorgbestuur en voorzitter van de nieuwe Raad voor Volksgezondheid en Samenleving. Toch ziet ze zichzelf niet echt als bestuurder. “Ik vind mezelf eerder opleider en wetenschapper.”

Tekst: Andrea Linschoten | Beeld Phil Nijhuis/DB

Als kind woonde ik in verschillende landen. Pas op mijn 19de kwam ik naar Nederland, om te studeren. Voordeel daarvan is dat ik vijf talen spreek en dat je me overal kunt neerzetten. Ik heb geleerd om me in verschillende omstandigheden aan te passen, dat was voor mij een overlevingsstrategie. Door mijn achtergrond heb ik weinig op met het ‘wij-Nederlanders gevoel’. Ik begrijp dat er sprake is van een nationale identiteit, maar ervaar dat zelf niet. Ik ben geboren in Frankrijk, heb in Mexico, Brazilië en Colombia gewoond, mijn vader komt uit Suriname. Toen ik in Nederland kwam, sprak ik de taal slecht, ik was anders dan de anderen. Voor mij was het moeilijk, waar kom ik vandaan? Waar hoor ik bij en waar voel ik me thuis? Nu weet ik: ik ben van hier én van daar.

Lees verder (pdf).

02-2015p034-035

Delen