In het donker

Welke collega maakte een onvergetelijke indruk op u? Voor gynaecoloog en arts-seksuoloog Willem-Jan Cuypers was dat de statige chef de policlinique.

Vanuit de duisternis in de gang achter mij klonken voetstappen en ik zag de chef de policlinique met rasse schreden naderen. Een statige, nurkse man die vanwege zijn tamelijk hardvochtige wijze waarop hij met co-assistenten omging, weinig geliefd was. Ik was tot mijn grote opluchting echter niet in zijn spreekuur ingedeeld geweest. 

Ik maakte me klaar voor een reprimande vanwege mijn aanwezigheid op de late avond. Ik glimlachte en knikte kort terwijl hij voorbijliep en me slechts een zeer korte blik gunde, waarna hij weer verdween in het donker.

Wat me aan jou is opgevallen de afgelopen weken…

Ik haalde opgelucht adem, totdat plots de voetstappen luider werden, hij gedecideerd weer mijn kant op liep en vlak voor me bleef staan. Ik slikte, rechtte mijn rug en keek hem aan. Hij nam me vanachter zijn dikke brillenglazen nauwlettend op, en zei toen: ‘Wat me aan jou is opgevallen de afgelopen weken, is dat je altijd zo vriendelijk bent… dat moet je nooit verliezen.’

Hij draaide zich om, en voordat ik iets uit kon brengen, verdween hij weer in de duisternis. Na meer dan 20 jaar ben ik het niet vergeten en ben me dagelijks bewust van de importantie ervan. 

Lees alle bijdragen over onvergetelijke collega’s

Delen