Ingehaald door de tijd
Eerst werd het Amsterdam Noord, toen werd het Boxmeer en uiteindelijk wordt het helemaal niets. Toen ik in 2009 voor Medische Oncologie adviseur Theo Wiggers en bestuurder Hans van Holten van Hansa Clinics interviewde over de komst van een nieuw, privaat gefinancierd oncologisch centrum in Boxmeer, leek die komst al bijna kat in ’t bakkie. De vergunning in het kader van de Wet bijzondere medische verrichtingen was geen probleem, meenden zij, en ook de bouwvergunning leek niet tegen onoverkomelijke problemen aan te lopen. Ook de gesprekken met financiers zagen er gunstig uit, zei Van Holten.
Famous last words, want daarna werd het stil. In 2012 kwam er nog even een nabrandertje. Zernicke, de investeerder van het project, gaf aan dat er genoeg geld was om met de bouw te kunnen beginnen. Daarna ging het licht weer uit en na de berichtgeving van gisteren mogen we er wel van uit gaan dat we nu de laatste stuiptrekking écht gehad hebben.
Het antwoord op de vraag hoe erg dit is, ligt besloten in dit citaat van Wiggers uit dat Medische Oncologie-interview uit 2009 over de onderscheidende positionering van de kliniek: “De patiënt geeft het tempo aan, neemt de verantwoordelijkheid voor beslissingen en beheert zijn eigen dossier.” Daarmee profileert inmiddels iedere zichzelf respecterende zorgaanbieder zich. Het nieuwtje is eraf.
3 reacties
“De patiënt geeft het tempo aan, neemt de verantwoordelijkheid voor beslissingen en beheert zijn eigen dossier.”
En dat bij oncologie? Dan heeft FvW toch weer wat gemist.
Denk eerder dat Hansa Clinic afziet van vestiging in Nederland omdat zij nu eindelijk heeft ingezien dat de private verzekeraars worden gebudgetteerd door de Overheid en dat zij die budgettering overdragen aan gecontracteerde zorgaanbieders; plafondcontracten!
De verzekerde kan dus helemaal niet kiezen en kan zijn eigen tempo niet bepalen.
AO Geneesmiddelenbeleid van woensdag j.l. liet de Minister zeggen dat het bij die UMC’s best wel een tandje minder kon; dit in antwoord op Kamervragen over diezelfde budgettering van dure geneesmiddelen waaronder oncolytica.
Volgens de Minister is er geld genoeg in de zorg, maar wordt het verkeerd besteed; bij de UMC’s zijn er teveel mensen in dienst volgens haar.
Moeten over gaan op nul uren contracten voor Medisch Specialisten in dit land om zo budget vrij te maken voor dure geneesmiddelen?
Opdat de verzekerde niet voortijdig hoeft te gaan hemelen?
ANH Jansen
27 maart 2015 / 14:56De reden waarom het allemaal niet doorgaat is veel simpeler meneer Jansen: de belangrijkste geldschieter is gewoon failliet.
Frank van Wijck
27 maart 2015 / 15:57Oorzaak en gevolg kan je ook door elkaar halen.
Waarom is de geldschieter failliet gegaan? Hoe is de geldschieter failliet gegaan? Persoonlijk en zakelijk failliet? BV’s die klappen? Selectief failliet? Te veel kosten en te weinig inkomsten? Geen opdrachten? Geen contracten met verzekeraars? Geen vooruitzicht op meer jaren contracten met selectief contracterende verzekeraars zodat bankiers er brood in zagen?
Je kan zoals gewoonlijk de zaken ook weer te simpel zien.
Al de publicatie van Uitkomstbekostiging in de zorg gezien en gelezen? En de reactie van de PvdA woordvoerster zorg hierop?
Dhr Wiggers blijkbaar wel.
De uitgesproken voorspelling van dhr Wiggers; “De patiënt geeft het tempo aan, neemt de verantwoordelijkheid voor beslissingen en beheert zijn eigen dossier.”, is dan definitief onderuit gehaald.
Een faillissement brengt dan redding op kosten van anderen.
Je zou bijna gaan denken aan faillissement fraude.
ANH Jansen
27 maart 2015 / 16:42