Ingehaald door de tijd

Eerst werd het Amsterdam Noord, toen werd het Boxmeer en uiteindelijk wordt het helemaal niets. Toen ik in 2009 voor Medische Oncologie adviseur Theo Wiggers en bestuurder Hans van Holten van Hansa Clinics interviewde over de komst van een nieuw, privaat gefinancierd oncologisch centrum in Boxmeer, leek die komst al bijna kat in ’t bakkie. De vergunning in het kader van de Wet bijzondere medische verrichtingen was geen probleem, meenden zij, en ook de bouwvergunning leek niet tegen onoverkomelijke problemen aan te lopen. Ook de gesprekken met financiers zagen er gunstig uit, zei Van Holten.

Famous last words, want daarna werd het stil. In 2012 kwam er nog even een nabrandertje. Zernicke, de investeerder van het project, gaf aan dat er genoeg geld was om met de bouw te kunnen beginnen. Daarna ging het licht weer uit en na de berichtgeving van gisteren mogen we er wel van uit gaan dat we nu de laatste stuiptrekking écht gehad hebben.

Het antwoord op de vraag hoe erg dit is, ligt besloten in dit citaat van Wiggers uit dat Medische Oncologie-interview uit 2009 over de onderscheidende positionering van de kliniek: “De patiënt geeft het tempo aan, neemt de verantwoordelijkheid voor beslissingen en beheert zijn eigen dossier.” Daarmee profileert inmiddels iedere zichzelf respecterende zorgaanbieder zich. Het nieuwtje is eraf.

Delen