Integrale bekostiging en governance

De nieuwe integrale bekostiging zorgt voor de nodige reuring bij zowel de medisch specialisten als de ziekenhuizen. Wie de geluiden uit de media opvangt, zou geneigd zijn te denken dat ziekenhuizen en specialisten tegen wil en dank tot elkaar zijn veroordeeld – op z’n best. Maar wie bij deze waan van de dag wegblijft en een breder perspectief kiest, ziet volgens Arie Kreule en Jaap Doets van VvAA, een ander beeld.

Medisch specialisten en ziekenhuizen zijn druk bezig zich voor te bereiden op 1 januari 2015, wanneer de nieuwe, integrale bekostiging een feit zal zijn. Dan declareren alleen nog de ziekenhuizen aan de zorgverzekeraars. Voor medisch specialisten betekent dit dat zij voor de keuze staan: in loondienst treden van het ziekenhuis, of ondernemer blijven door een Medisch Specialistisch Bedrijf (MSB) op te richten of te participeren in het ziekenhuis. Uit onderzoek onder de doelgroep blijkt dat het overgrote deel van de medisch specialisten kiest voor het ondernemerschap.

Kritische geluiden
In de media wordt hier regelmatig aandacht aan besteed. Daarbij gaan kritische geluiden op, bijvoorbeeld in Het Financieel Dagblad van 29 april 2014. De krant kopt: ‘Ondernemingsdrang artsen brengt bestuurbaarheid ziekenhuis in gevaar’. Waar de invoering van de integrale bekostiging de belangen van ziekenhuis en specialisten meer op één lijn zou moeten brengen, wordt gevreesd dat het effect is dat de twee partijen juist meer tegenover elkaar komen te staan. De vorming van MSB’s zou ziekenhuizen uiteindelijk onbestuurbaar maken: het belang van de specialist zou een gevaar vormen voor de governance van het ziekenhuis.

Lees verder op www.integralebekostiging2015.nl

 

Delen