Jeuk

Anna van Poucke van KPMG Health spreekt de verwachting uit dat regionale ziekenhuizen de helft van hun DBC’s de komende jaren zullen kwijtraken aan topklinische ziekenhuizen, eerstelijns centra en eHealth toepassingen. Het is niet de eerste keer dat Van Poucke waarschuwt dat ons ziekenhuislandschap er in de nabije toekomst heel anders uit zal gaan zien. Een klein jaar geleden stelde ze al dat de ziekenhuizen iets zullen moeten gaan doen met het gegeven dat ziekenhuispatiënten steeds duurder worden. En iets langer geleden dat een aantal ziekenhuizen zal verdwijnen omdat ze behandelingen kwijtraken aan eerstelijns zorgaanbieders en klinieken.

Van Poucke stelt nu dat regionale ziekenhuizen er goed aan doen na te denken over welke rol ze willen spelen in het veranderende regionale zorglandschap. Doen ze dit al? Van het Udense Bernhoven Ziekenhuis weten we dit. Maar het feit dat in discussies over het ziekenhuislandschap steeds ditzelfde ziekenhuis als voorbeeld wordt aangehaald, doet toch vermoeden dat veel andere ziekenhuizen nog een slag te maken hebben.

Maar afgezien hiervan, hoe terecht de aansporing van Van Poucke ook is, de ziekenhuizen zijn natuurlijk niet de enige partij die moeten nadenken over de rol die ze willen spelen in het veranderende zorglandschap. De medisch specialisten zullen dit ook moeten doen, want de kans dat hun primaire werkgebied in de nabije toekomst niet in het ziekenhuis ligt, maar in de eerste of anderhalve lijn, is zeker niet denkbeeldig. Wat natuurlijk betekent dat ook de huisartsen en andere eerstelijns zorgaanbieders zich achter de oren moeten krabben. Jeukt het al dames en heren?

Delen