Jong & ambitieus
Het VvAA-bestuur is twee bestuursleden rijker, aios chirurgie Thomas Schok en anesthesioloog/medisch manager Raymonda Romberg. Beiden staan te trappelen om mee te denken en beslissen over grote veranderingen in de zorg.
Tekst: Andrea Linschoten | Beeld: De Beeldredaktie
Thomas Schok (30) uit Den Bosch is het jongste bestuurslid van VvAA. Schok werkt in het MUMC+ in Maastricht als aios chirurgie met differentiatie chirurgische oncologie. Over anderhalf jaar rondt hij zijn opleiding af. Bestuurswerk loopt als een rode draad door zijn volwassen leven, al vanaf zijn studententijd.
Toen Schok de vacature voor een VvAA-bestuurslid medisch specialist zag, was hij direct geïnteresseerd. Hij noemt het kenmerkend voor VvAA dat hij als aios mee mocht solliciteren naar de functie, iets dat niet heel gebruikelijk is in de medische wereld. “VvAA staat open voor de mensen die in de toekomst de zorg vorm moeten geven.” Volgens hem is het hard nodig dat de jonge ambitieuze generatie van nu daartoe de kans krijgt.
Kijkend naar zijn eigen toekomst, ligt alles nog open. Hij heeft zowel in een perifeer als in een academisch ziekenhuis gewerkt en heeft geen duidelijke voorkeur. Ook niet voor een regio. “Als ik naar jonge klaren om mij heen kijk, weet ik dat ik me moet richten naar waar er werk is.” De aios groeide op in de grensstreek met Duitsland en is tweetalig opgevoed (zijn moeder is Duits). Verschillende co-schappen liep hij in het buitenland. Zijn toekomst ziet hij dan ook niet per se in Nederland. “Werken in het buitenland zou kunnen, mijn man werkt bij een internationaal bedrijf, we kunnen alle kanten op. Maar als medisch specialist is het toch lastig, je kunt niet overal aan de slag vanwege wetten, regelgeving en certificering.”
Thomas Schok: ‘Er gaat heel veel veranderen in de zorg’
Voorlopig focust Schok zich op het afronden van zijn opleiding en het bestuurswerk. Hij kent VvAA als een uitstekende belangenbehartiger, die actief is in de gehele medische wereld en die daardoor in staat is medische beroepsgroepen te verenigen. “Er zijn veel eilandjes in de zorg, ik zie VvAA als de bruggenbouwer. VvAA heeft de zorgproblemen in brede zin op de kaart gezet. Er gaat heel veel veranderen in de zorg, door verschuiving van zorg en door technologische ontwikkelingen. Het is belangrijk om daar nu al ons zegje over te doen. Daar wil ik als bestuurslid graag aan bijdragen.”
Raymonda Romberg (42) uit Goes ziet de combinatie van werk, bestuurswerk en privé met vertrouwen tegemoet. Ze werkt sinds negen jaar in het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis (ADRZ) in Goes, Vlissingen en Zierikzee, gedeeltelijk als anesthesioloog, gedeeltelijk als medisch manager.
Zij koos voor anesthesiologie omdat de veelzijdigheid van het vakgebied haar aansprak, want behalve op hoog-technologische aspecten ligt er ook veel nadruk op fysiologie en farmacologie. “Daarnaast moet je in korte tijd het vertrouwen van de patiënt weten te winnen en hem of haar optimaal door de operatie heen loodsen.”
Als medisch manager werkt Romberg aan het verbeteren van de zorg rondom de patiënt. “In mijn werk als specialist loop ik tegen zaken aan die niet goed lopen, als medisch manager kan ik dan invloed uitoefenen en zaken verbeteren. Je kan als dokter individueel heel goede zorg verlenen, maar als het systeem rondom de patiënt niet goed georganiseerd is, kan dat voor de patiënt toch een minder goed resultaat opleveren.”
Om zich persoonlijk te ontwikkelen op het gebied van management, volgde Romberg verschillende cursussen. Bij VvAA deed ze een MBA, omdat ze ook de bedrijfsvoering wilde leren begrijpen. “Die MBA-opleiding is specifiek gericht op de zorg en op bedrijfsvoering. Dat heeft me goed geholpen.”
Raymonda Romberg: ‘De positievan de medicus is complex’
Toen Romberg de vacature voor VvAA-bestuurslid zag, was ze direct getriggerd. Ze realiseert zich dat de positie van medisch specialist in de dynamische ziekenhuiswereld aan verandering onderhevig is. “Daar wil ik een bredere kijk op krijgen.” In het ziekenhuis ziet en ervaart ze de enorme werkdruk onder medisch specialisten die hard moeten werken om alles voor elkaar te krijgen. De zorg wordt complexer, patiënten veeleisender. Verder zijn er vraagstukken rond de rol en implementatie van nieuwe technologie en de substitutie van zorg uit het ziekenhuis. “De positie van de medicus is complex en daar kan ik me als bestuurslid van VvAA samen met andere partijen voor inzetten.”
De drie componenten versterken elkaar, vindt Romberg. Als specialist staat ze met haar beide benen in de klei, als medisch manager ervaart ze hoe lastig het is om een zorginstelling goed te laten functioneren. Als bestuurslid kan ze zich richten op de ontwikkelingen die er op specialisten afkomen.
Romberg verwacht dat het een hele uitdaging zal zijn om werk en bestuursfunctie goed te combineren. Maar ze heeft er alle vertrouwen in dat het gaat lukken. Haar vriend heeft ook een drukke baan en ze hebben geen kinderen. Naast het werk staan er genoeg ontspannende bezigheden op het programma. “We zijn levensgenieters, we houden van koken en culinaire uitstapjes.” Ook deelt het stel de hobby’s duiken en zeilen. “Daarom heb ik voor Goes als woonplaats gekozen. Onze boot ligt om de hoek.”
De notulen van de ALV leest u op vvaa.nl/alv.