Kaapstad

Een bezoek aan Kaapstad is pure verleiding. Journalist Marleen Vos kan dat als geen ander beamen, want na een bezoek besloot ze zelfs een jaar in deze Zuid-Afrikaanse stad te gaan wonen.

Of ik een jaar naar Kaapstad wilde. Tja, wilde ik dat? Een nieuw bestaan opbouwen in een stad waar ik niet eerder was geweest, 10.000 kilometer verderop? Misschien toch maar even een verkennend retourtje boeken. En na krap drie uur wist ik het zeker: yes please!

Kaapstad is zo’n stad waar je binnen enkele uren verliefd op wordt en die je na een paar dagen nooit meer wilt verlaten. Menig vakantieganger blijft hier plakken en de prijzen vliegen de ‘Moederstad’ tegenwoordig om de oren. Zo werd de iconische Tafelberg vorig jaar gekroond tot één van de New7Wonders of Nature. Kaapstad zelf is in 2014 World Design Capital én mag toeristen tegenwoordig schaamteloos verleiden met de titel beste vakantiebestemming ter wereld – een bekroning door reiswebsite TripAdvisor. Geen slechte score voor een stad waarvan de geschiedenis een, laten we zeggen, nogal rafelig randje kent.

De Glimlach
Dat rafelrandje is er nog steeds. Koud van het vliegveld rij je kilometerslang langs townships. Hoewel energie en hoop hier tegenwoordig steeds succesvoller om zich heen grijpen, zijn de nederzettingen ten tijde van de Apartheid aangelegd om de niet-blanke bevolking ‘ver weg te stoppen’. Je bent van staal als je hier niet van moet slikken.

Marleens favorieten

 • Haas: voor de fijne ontbijtjes en de bijbehorende winkel met lokaal design. www.facebook.com/haascollective
 • Societi: voor de beste cheesecake van de stad, maar ook de rest van de kaart is geweldig www.societi.co.za
 • Beluga: voor zondagse 50% korting op sushi en cocktails! www.beluga.co.za
 • Royale Eatery: voor de goddelijke burgers en dito shakes www.royaleeatery.com
 • The Sidewalk Cafe: voor het leuke personeel, goedgeprijsde eten en de knusse sfeer www.sidewalk.co.za
 • Loading Bay: voor de heerlijke sapjes en de mooie kleding www.loadingbay.co.za
 • Maria’s: voor ongedwongen Grieks genieten op het knusse Dunkley square, vlakbij de Company Gardens.
 • Take Care + Adriaan: voor de hebberigmakende, lokaal ontworpen en geproduceerde vrouwenkleding. www.takecareclothing.com. Mannen kunnen rechts terecht bij Adriaan Kuiters.

Ook in de bubbel die City Bowl heet – grofweg het centrum tussen de oceaan en de Tafelberg – is zichtbaar dat Kaapstad tot de meest ongelijke samenlevingen ter wereld behoort. Bij menig stoplicht staan onbetaalbare toys for boys te ronken naast bedelaars en dagloners. Maar toch overheerst De Glimlach. En al die geruchten over onveiligheid? Behoorlijk opgeklopt. Schrijft zij met een stalen gezicht terwijl ze is beroofd van haar laptop… Tja, het ding onder je open raam leggen, is óók in ‘veilig’ Amsterdam een actie van het meer naïeve soort en, hoe tragisch ook, het leeuwendeel van de criminaliteit vindt plaats in de townships.

Wat voor de gemiddelde bezoeker dan ook veel meer in het oog springt, is het feit dat Kaapstad vooruit wil. En dat gaat het met volle kracht! Zónder de relaxte inborst te verliezen. ‘In Johannesburg wordt het geld verdiend en in Kaapstad wordt het uitgegeven’, is een uitspraak waarin veel waarheid schuilt. Maar ook in Kaapstad openen de ene na de andere winkel, restaurant en bedrijf de deuren, alleen hé, we maken er niet een te lange dag van want er moet ook genoten worden!

Of ik soms verhuisd was naar Cape Town, the magazine was de terechte vraag van mijn zwager bij het zien van foto’s. Ook ik blijf me verbazen over alle hotspots en hun bezoekers, die rechtstreeks uit een lifestyleblad lijken te zijn gestapt. De creatieve hub van Afrika kent dankzij de bijzondere mix van mind blowing natuur en kosmopolitische lifestyle vrijwel geen gelijke. Als ik toch een poging moet doen: een smeltkroes van Rio de Janeiro en New York, in dorpsvorm. Alle centrumbuurten hebben een eigen karakter en liggen dicht bij elkaar; je beperken tot toeristentrekkers V&A Waterfront en Long Street is dan ook zonde! Neem Waterkant: heerlijk hip, happening en gay. Het groene Gardens zet lokaal design als geen ander op de kaart, met Kloof Street vol stijlvolle horeca, galerieën en boetieks. De multiculti Bo-Kaap geeft me een instant goed humeur met zijn charmante, gekleurde huisjes. Mijn nieuwe favoriet en voormalige industriewijk Woodstock ondergaat een ware make-over dankzij local design; food walhalla’s als The Old Biscuit Mill en The Foundry. En in Sea Point en Green Point zijn de heerlijke boulevard, het openluchtzwembad, Greenpoint Park en een sundowner aan zee vaste prik.

Praktisch

 • KLM vliegt dagelijks rechtstreeks van Amsterdam naar Kaapstad. De goedkoopste deals zijn meestal bij British Airways of Emirates te vinden.
 • Toeristenvisum is gratis op de luchthaven te verkrijgen, 90 dagen geldig.
 • De koers schommelt doorlopend: 10 Zuid-Afrikaanse rand (ZAR)
  is gemiddeld 1 euro.
 • Het prijspijl is redelijk
  te vergelijken met Europa, uit eten gaan kost ongeveer de helft.
 • Hoogseizoen is december-januari, de lekkerste periode (warm en relatief windstil) is maart.
 • Het OV is beperkt; neem liever taxi’s, een huurauto of de ‘toeristenbus’: in- en uitstappen kan overal.
 • Zwaai niet met dure camera’s en juwelen, laat niets in uw auto slingeren en gebruik verder gewoon uw gezond verstand.

Nog meer buiten het centrum lonken de prachtige stranden van rich & famous-wijken zoals Camps Bay, en bergen die erom vrágen te worden beklommen. Heb je de energie, bestijg dan Lion’s Head, vooral bijzonder met volle maan. Met een beetje conditie sta je in 1,5 uur weer beneden en dan heb je óók nog genoten van het mooiste uitzicht van de stad.

Bourgondisch
De gemiddelde keuken in de rest van het land mag dan weinig verfijnd zijn, Kaapstad is Bourgondisch in topvorm. De nabijgelegen wijnlanderijen zorgen voor onnavolgbare sensaties in je glas en ‘verpesten’ je voor het leven. Heerlijk. Laat de prijzige supermarkten bovendien maar links liggen; voor hetzelfde geld eet je geweldig buiten de deur. Een hoofdgerecht onder de 10 euro is eerder regel dan uitzondering en ook sterrenrestaurants kosten hier relatief gezien een schijntje. Iets dat de foodie in mij als ongekende luxe ervaart. Deze loftrompet steek ik dan ook volledig gemeend af; de bruisende schoonheid van Kaapstad is betoverend. De stad en zijn inwoners gooien hun charmes voor elke nieuwkomer 24/7 in de strijd!

Zin gekregen om op vakantie te gaan? VvAA QualityTime verzorgt reizen ‘op maat’ naar Zuidelijk Afrika. Kijk op de site van Quality time.

 

 

 

 

Delen