Ken je wijk

Soms loop je onverwacht tegen een leuk verhaal aan. Mondhygiënist Lisa Bakker-Ruggieri bood me via Twitter zo’n verhaal door te reageren op mijn blog van vorige week dinsdag over huisarts Pieter Barnhoorn die in de Volkskrant een stevig standpunt had ingenomen over leefstijl en preventie. “Juist van een huisarts mag worden verwacht dat hij het belang van leefstijl en preventie erkent en uitdraagt”, schreef ik.

Bakker-Ruggeri vindt dat feitelijk iedere zorgprofessional hier bewust voor hoort open te staan. Iets dat is beslist met haar eens ben. Zelf geeft ze hier invulling aan op basis van wat ze het ‘ken jouw wijk’-principe noemt. Niet afwachten tot preventie- en voorlichtingsprogramma’s landelijk geregeld worden, maar gewoon als professional je eigen wijk in gaan om je verhaal te vertellen. Op scholen bijvoorbeeld en in wijkcentra. Samen met een tolk verzorgde ze bijvoorbeeld tijdens een koffieochtend in een wijkcentrum voor niet Nederlands sprekende jonge moeders een voorlichtingsbijeenkomst over preventieve mondzorg. Niet om patiënten te werven – de praktijk is vol en neemt geen nieuwe patiënten aan – maar puur om kennis te delen zodat mensen geïnformeerde keuzes kunnen maken. “Het gaat erom jezelf zichtbaar te maken in de wijk”, zegt ze. “Je er een deel van te voelen en ondersteunend te zijn waar mogelijk. Je hoeft het niet groot aan te pakken, maar je hebt wel een vak dat om mensen en gezondheid draait. Het hoort er dus gewoon bij, vind ik.”

Toen ze het aan de orde stelde tijdens een mondhygiënistencongres waren de aanwezigen dit met haar eens. “Het werd toegejuicht”, zegt ze, “maar is nog niet als concept opgepakt.” Ook wel weer begrijpelijk natuurlijk, niet iedereen zal hier naast een drukke baan tijd of energie voor hebben. Maar waarde heeft het wel en gelukkig zijn er meer mensen die het doen.

Delen