Klassieker voor beginners

Een classic car is een mooi bezit, maar hoe maakt u een verstandige keuze? Autojournalist Bart van den Acker zet wat zaken op een rijtje.

Tekst: Bart van den Acker

 

 

Voor veel aspirant-kopers van een klassieke auto staan het favoriete merk en type al vast. Zo valt de één voor de auto die vader vroeger reed en de ander voor een type dat altijd onbereikbaar leek maar nu voor een aanvaardbaar bedrag te koop is. Sommige liefhebbers zijn idolaat van één bepaald merk en type, anderen houden het op ‘Britse tweezits roadsters’. En er zijn er natuurlijk ook die uit al dat automoois nauwelijks kunnen kiezen.

De belangrijkste vraag die u uzelf moet stellen is: wat wil ik straks met mijn klassieker doen? Veel poetsen en af en toe een rondje rond de kerk zal tot een heel andere keuze leiden dan internationale rally’s rijden of meedingen naar onderscheidingen op een concours d’élégance. Uiteraard speelt ook het budget voor zowel aanschaf als bezit een belangrijke rol.

Preventief onderhoud
Rally’s rijden of de auto gebruiken voor buitenlandse vakanties: met de meeste klassiekers kan dat best. Wie een oudere auto zó zwaar wil belasten, moet in gedachten houden dat auto’s vroeger veel meer onderhoud nodig hadden dan tegenwoordig; er ging ook vaker ‘zomaar’ iets kapot. Met andere woorden: véél rijden betekent dat de auto preventief moet worden onderhouden. Bij twijfel: vernieuwen.

Lees verder (pdf).
06-2015p058-059

Delen