Laatstewilmiddel: jezelf vergiftigen?

Ignace Schretlen
Ignace Schretlen is publicist, beeldend kunstenaar en voormalig huisarts. Lees alle artikelen van Ignace Schretlen

Sinds vrouwlief en ik moeten rondkomen van een niet al te breed pensioen en dus de broekriem moeten aanhalen, vereist een greep van € 180,- uit de huishoudpot overleg met en goedkeuring van haar. Die tankt echter met onze dochter in Malaga de broodnodige energie om de winterdip het hoofd te bieden.

Ik behoor tot de eerste groep van 3200 gelukkigen die als lid van de Coöperatie Laatste Wil de beschikking kunnen krijgen over Middel X (‘Middel’ wordt steevast met een hoofdletter geschreven!), waarmee ik op een zelfgekozen moment de dood in kan glijden. In onze samenleving verschuift de grens tussen de ander tot zorg en de ander tot last zijn steeds meer richting het laatste. Ik wil geen last voor anderen worden.

Voor € 180,- krijg ik een te personaliseren kluisje, waarin het ‘effectieve laatstewilmiddel’ wordt bewaard. De sombere winteravond zielsalleen thuis doet mij besluiten om het bedrag direct over te maken maar mijn geweten sputtert tegen.

Bij ‘Middel X’ gaat het zeer waarschijnlijk om natriumazide

De dag hierna krijg ik bezoek van een goede vriend – ook lid van de Coöperatie Laatste Wil – die meer dan dertig jaar als toegewijd verpleeghuisarts heeft gewerkt en zich nog altijd verdienstelijk maakt als SCEN-arts.Hij heeft gelezen dat het bij Middel X zeer waarschijnlijk om natriumazide gaat, dat volgens Wikipedia in ziekenhuizen wordt gebruikt om de groei van gram-negatieve bacteriën te remmen. “Heb je nooit gehoord van de pindakaasmoord?” Nee, maar dankzij een bericht hierover in Medisch Contact weet ik nu dat een vergiftiging met natriumazide overeenkomsten vertoont met cyanide-intoxicatie.

Er gaat een lampje branden: is niet van Hitler beweerd dat hij zich een kogel door de kop joeg nadat hij een capsule kaliumcyanide – beter bekend als cyaankali – had doorgebeten? En was dit ook niet het gif waarmee de Bosnisch-Kroatische oorlogsmisdadiger Slobodan Praljak (72) zich op 29 november 2017 in de zaal van het Joegoslaviëtribunaal van het leven benam?

In de productinformatie die de Coöperatie Laatste Wil over Middel X verstrekt, staat dat “de effecten op de gezondheid van honderden gevallen van blootstelling aan Middel X zijn bestudeerd” en dat de dodelijke dosis voor een volwassene rond de 1 tot 2 gram ligt.

Wie op de site www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/  – een vergaarbak van medisch wetenschappelijke publicaties – de woorden sodium, azide en poisoning invult, zou zich weleens af kunnen vragen of ‘Middel X’ – zoals de Coöperatie Laatste Wil beweert – inderdaad wel zo’n snel werkend, humaan laatstewilmiddel is. In één van deze publicaties wordt melding gemaakt van een 52-jarige man die na inname van 1,5 tot 2 gram natriumazide nog 40 uur leefde.

Na lezing van alle verschijnselen heb ik mijn ernstige twijfels over hoe humaan dit middel is

De Coöperatie Laatste Wil schrijft dat Middel X geen euthanaticum is. Dat klopt: wanneer het inderdaad om natriumazide gaat, behoort dit middel tot de ADR-gevarenklasse 6.1: giftige stoffen. Na lezing van alle verschijnselen heb ik mijn ernstige twijfels over hoe humaan dit middel is.

Het is overigens vrij verkrijgbaar: na twee kliks verschijnt de prijs van € 82,58 (inclusief btw) voor 100 gram ‘zeer zuiver’ natriumazide op mijn scherm. Dus het kan desgewenst veel goedkoper!

Het steekt dat er € 180,- moet worden betaald voordat je zeker weet welk spul je koopt. Ook psychiater Boudewijn Chabot, Philip Nitschke (arts en auteur van The Peaceful Pill Handbook) en apotheker Jos Lüers, hoofdredacteur van het bulletin Pharma Selectie hebben hun ernstige twijfels.

Ik sta nog steeds volledig achter de doelstellingen van de Coöperatie Laatste Wil, waarvan het ledenaantal omhoog is geschoten tot meer dan 8000; dat geeft te denken! Ruim 400 leden hebben zich inmiddels al ingetekend om ‘Middel X’ te kopen. Maar ik pas ervoor om mijzelf hiermee te vergiftigen: die € 180,- blijven voorlopig in de huishoudpot.

Meer over dit onderwerp door Ignace Schretlen:

9 Reacties Reageer zelf

 1. Pascal
  Geplaatst op 8 februari 2018 om 21:32 | Permalink

  Ik ben ook lid van de Coöperatie en ik concludeer eveneens dat het middel natriumazide is. De eigenschappen van het middel die in het ledengedeelte op hun website beschreven staan komen perfect overeen met deze van natriumazide. Dit middel is zodanig gevaarlijk en vereist een pak veiligheidsmaatregelen om er mee om te gaan (natriumazide kan al dodelijk zijn gewoon door contact met de huid of inademing) dat het eigenlijk verbazingwekkend is dat de Coöperatie het in handen wil geven van leken. Los hiervan kan het best zijn dat het voor de meeste mensen een effectief, snel en ‘vredig’ middel is om te sterven en zou ik me niet te veel aantrekken van bepaalde cases die op internet te lezen staan en die het tegendeel doen vermoeden; dat kunnen uitzonderingen zijn. Overigens wordt natriumazide nooit aan individuen verkocht, ook niet via internet. Mogelijks heeft de Coöperatie een uitzondering gevonden maar ik vermoed dat het dan om onbetrouwbare verkopers gaat die actief zijn op Amazon of eBay. Natriumnitriet is wel beschikbaar voor individuen (bv. op apcpure.com waar ik het gekocht heb) en vereist geen veiligheidsmaatregelen. Ook even meegeven dat dokter Philip Nitschke deze middelen in zijn laatste boek en op twitter wel degelijk aanbeveelt voor een ‘betrouwbare’ dood.

 2. Pascal
  Geplaatst op 15 februari 2018 om 14:55 | Permalink

  Nog even een aanvulling: uit nieuwsgierigheid natriumnitriet (99,5% zuiverheid) gekocht bij een verkoper op ebay. Bij aankomst bleek de doos volledig beschadigd te zijn, lekte het poeder uit de zakjes en leek het middel helemaal niet op natriumnitriet, eerder gewone witte kristalsuiker. Oplichting!

 3. Hans
  Geplaatst op 28 februari 2018 om 14:09 | Permalink

  Na Azide verkrijgbaar in verpakking van 100gr. Bij Labstuff
  voor ongeveer 40€.

 4. Frits van Werven
  Geplaatst op 4 maart 2018 om 13:55 | Permalink

  De LD-100 is voor zowel natriumazide als natriumnitriet aanmerkelijk hoger dan DLW heeft vrijgegeven.

 5. Pascal
  Geplaatst op 5 maart 2018 om 13:55 | Permalink

  @Hans: als je natriumazide wilt kopen bij Labstuff is een eindgebruikersverklaring vereist. De kans is dus klein dat ze ook effectief zullen leveren want je zal met een heel goede, gesofisticeerde reden moeten komen. Bovendien nemen ze (tijdelijk?) geen nieuwe orders meer aan.

 6. Jan van Gilse
  Geplaatst op 17 maart 2018 om 17:18 | Permalink

  Het gaat waarschijnlijk niet om natriumazide, maar om het conserveringsmiddel natriumnitriet (E250). Letale dosis is 71 mg/kg.

 7. Jan van Gilse
  Geplaatst op 17 maart 2018 om 17:23 | Permalink

  Laatste Wil heeft gezegd dat 2 gram dodelijk is. Dat klopt dus bij een letale dosis van 71 mg/kg. Ook heeft Laatste Wil gezegd dat het om een conserveermiddel ging en dat het vrij verkrijgbaar is. Natriumazide is geen conserveermiddel.

 8. Mark
  Geplaatst op 17 maart 2018 om 18:00 | Permalink

  Oorspronkelijk was het gedacht van CLW misschien nitriet maar ben quasi zeker dat het azide is geworden.

  Nitriet: 71mg/kg. Dus iemand van 70kg = 70*71mg = 4.97 gram. En dat is de LD50; daar gaat maar 50% van de bevolking aan dood. Als CLW maar 2 gram geeft kan het dat gewoonweg niet zijn.

  Azide: 27mg/kg. Iemand van 70kg = 70*27mg = 1.89 gram.

  Mijn insziens is 2 gram dan nog niet genoeg dat CLW aanraad aangezien dat maar LD50 is.Ben benieuwd wat er gaat gebeuren als iemand het inneemt en niet sterft maar in het ziekenhuis beland na misschien uren en uren hoofdpijn, misselijkheid,… Quasi gegarandeerd dat dat gaat gebeuren met een hoeveelheid net boven LD50 en groot aantal mensen die het binnenkort gaan bezitten…

  Nitriet heeft ook een tegengif: methylene blue. Azide niet.

 9. van der Wissel
  Geplaatst op 17 maart 2018 om 22:03 | Permalink

  Treurig.
  De discussie gaat over chemie.
  En helaas niet over de inhoud.
  Zie bijvoorbeeld
  https://www.ad.nl/binnenland/ouders-doen-oproep-na-zelfmoord-ximena-19-verbied-levenseindemiddel~a42988dc/