Laatstewilmiddel: jezelf vergiftigen?

Sinds vrouwlief en ik moeten rondkomen van een niet al te breed pensioen en dus de broekriem moeten aanhalen, vereist een greep van € 180,- uit de huishoudpot overleg met en goedkeuring van haar. Die tankt echter met onze dochter in Malaga de broodnodige energie om de winterdip het hoofd te bieden.

Ik behoor tot de eerste groep van 3200 gelukkigen die als lid van de Coöperatie Laatste Wil de beschikking kunnen krijgen over Middel X (‘Middel’ wordt steevast met een hoofdletter geschreven!), waarmee ik op een zelfgekozen moment de dood in kan glijden. In onze samenleving verschuift de grens tussen de ander tot zorg en de ander tot last zijn steeds meer richting het laatste. Ik wil geen last voor anderen worden.

Hulp is beschikbaar. Praat vandaag nog met iemand.
Denk je aan zelfmoord? Je kunt geheel anoniem bellen of chatten met iemand van 113 zelfmoordpreventie via 113.nl. Ga naar 113.nl

Voor € 180,- krijg ik een te personaliseren kluisje, waarin het ‘effectieve laatstewilmiddel’ wordt bewaard. De sombere winteravond zielsalleen thuis doet mij besluiten om het bedrag direct over te maken maar mijn geweten sputtert tegen.

Bij ‘Middel X’ gaat het zeer waarschijnlijk om natriumazide

De dag hierna krijg ik bezoek van een goede vriend – ook lid van de Coöperatie Laatste Wil – die meer dan dertig jaar als toegewijd verpleeghuisarts heeft gewerkt en zich nog altijd verdienstelijk maakt als SCEN-arts.Hij heeft gelezen dat het bij Middel X zeer waarschijnlijk om natriumazide gaat, dat volgens Wikipedia in ziekenhuizen wordt gebruikt om de groei van gram-negatieve bacteriën te remmen. “Heb je nooit gehoord van de pindakaasmoord?” Nee, maar dankzij een bericht hierover in Medisch Contact weet ik nu dat een vergiftiging met natriumazide overeenkomsten vertoont met cyanide-intoxicatie.

Er gaat een lampje branden: is niet van Hitler beweerd dat hij zich een kogel door de kop joeg nadat hij een capsule kaliumcyanide – beter bekend als cyaankali – had doorgebeten? En was dit ook niet het gif waarmee de Bosnisch-Kroatische oorlogsmisdadiger Slobodan Praljak (72) zich op 29 november 2017 in de zaal van het Joegoslaviëtribunaal van het leven benam?

In de productinformatie die de Coöperatie Laatste Wil over Middel X verstrekt, staat dat “de effecten op de gezondheid van honderden gevallen van blootstelling aan Middel X zijn bestudeerd” en dat de dodelijke dosis voor een volwassene rond de 1 tot 2 gram ligt.

Wie op de site www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/  – een vergaarbak van medisch wetenschappelijke publicaties – de woorden sodium, azide en poisoning invult, zou zich weleens af kunnen vragen of ‘Middel X’ – zoals de Coöperatie Laatste Wil beweert – inderdaad wel zo’n snel werkend, humaan laatstewilmiddel is. In één van deze publicaties wordt melding gemaakt van een 52-jarige man die na inname van 1,5 tot 2 gram natriumazide nog 40 uur leefde.

Na lezing van alle verschijnselen heb ik mijn ernstige twijfels over hoe humaan dit middel is

De Coöperatie Laatste Wil schrijft dat Middel X geen euthanaticum is. Dat klopt: wanneer het inderdaad om natriumazide gaat, behoort dit middel tot de ADR-gevarenklasse 6.1: giftige stoffen. Na lezing van alle verschijnselen heb ik mijn ernstige twijfels over hoe humaan dit middel is.

Het is overigens vrij verkrijgbaar: na twee kliks verschijnt de prijs van € 82,58 (inclusief btw) voor 100 gram ‘zeer zuiver’ natriumazide op mijn scherm. Dus het kan desgewenst veel goedkoper!

Het steekt dat er € 180,- moet worden betaald voordat je zeker weet welk spul je koopt. Ook psychiater Boudewijn Chabot, Philip Nitschke (arts en auteur van The Peaceful Pill Handbook) en apotheker Jos Lüers, hoofdredacteur van het bulletin Pharma Selectie hebben hun ernstige twijfels.

Ik sta nog steeds volledig achter de doelstellingen van de Coöperatie Laatste Wil, waarvan het ledenaantal omhoog is geschoten tot meer dan 8000; dat geeft te denken! Ruim 400 leden hebben zich inmiddels al ingetekend om ‘Middel X’ te kopen. Maar ik pas ervoor om mijzelf hiermee te vergiftigen: die € 180,- blijven voorlopig in de huishoudpot.

Meer over dit onderwerp door Ignace Schretlen:

Delen