Leren van elke patiënt

Twee jonge ondernemers, één missie. Wouter Kroese (27) en Willem Herter (24) willen een brug slaan tussen computer science en de medische wereld. “Het gebruik van big data in de zorg is noodzaak.”

Tekst: Martijn Reinink | Beeld: Quinn Dekkers

Op bezoek bij Stanford University en Google. Naar het toonaangevende Exponential Medicine congres. De trip met VvAA QualityTime vorig jaar november naar de VS was bij voorbaat al een droomreis voor Wouter Kroese (BSc. Geneeskunde en MSc. Logic) en Willem Herter (BSc. Theoretische Natuurkunde). Maar het werd nog mooier dan gedroomd. Ze mochten als jongste start-up ooit op het Health Innovation Lab staan, de start-up-vloer van het zorginnovatiecongres, om het door hen bedachte Pacmed te presenteren.

Wouter Kroese (links) en Willem Herter

Wouter Kroese (links) en Willem Herter

Pacmed is een softwareprogramma dat huisartsen ondersteunt bij het nemen van medische beslissingen, op basis van de analyse van enorme hoeveelheden anonieme zorgdata. “We willen de zorg niet alleen evidence-based maar ook practice-based maken”, zegt Herter. “Er zijn patiënten die op praktijkniveau zeldzaam zijn, maar op landelijk niveau relatief veel voorkomen. Pacmed biedt huisartsen de mogelijkheid op basis van resultaten van een groot aantal vergelijkbare patiënten de juiste behandeling te kiezen.”

Obstakels overwinnen

Inmiddels hebben Kroese en Herter een demo gebouwd, waarbij ze zich op urineweginfecties richten. De algoritmes zijn gebaseerd op gegevens van ruim 111.000 patiënten met een urineweginfectie. “We bereiden nu de volgende stap voor: een pilot onder een groep huisartsen. Om te kijken of en hoe de software in de praktijk werkt en wat het effect is. We hebben vaak gehoord dat het lastig is innovaties te implementeren in de zorg, dat zich veel obstakels voordoen. Die willen we graag zo snel mogelijk in de praktijk ervaren én overwinnen.”

Tot dusver gaat het de ondernemers voor de wind. “Maar er staan ons nog grote uitdagingen te wachten”, weet Herter. Een van die uitdagingen is de IT-infrastructuur. “Die is in de eerste lijn enorm versnipperd, en al die verschillende systemen communiceren niet met elkaar. Een meer integrale infrastructuur in de eerste lijn zou het veel eenvoudiger maken om data te delen.” En bij het delen van data is de privacy van patiënten altijd een issue.

 

“Er zijn maatregelen nodig om de privacy te waarborgen, maar de privacy-discussie mag geen reden zijn om innovatie tegen te houden. Want het gebruik van big data in de zorg is noodzaak”, stelt Herter. “De zorgkosten blijven stijgen en volgens de Deense hoogleraar Peter Gøtzsche is verkeerd voorgeschreven medicatie doodsoorzaak nummer drie. Randomized Control Trials en de richtlijnen die daaruit voortkomen zijn waardevol, maar dekken niet de complexiteit en variatie van patiënten in de spreekkamer. De digitalisering van de zorg maakt het mogelijk om van elke patiënt te leren en dit direct in de spreekkamer terug te koppelen. Big data kan zo van grote waarde zijn bij het leveren van adequate zorg.”

Volgens Herter beseffen zorgprofessionals dat in toenemende mate. “We hebben het idee dat Nederland er klaar voor is. Wij dachten aanvankelijk dat vooral jonge huisartsen open zouden staan voor Pacmed, maar ook de wat oudere dokters, die de lacune hebben ervaren, zijn heel enthousiast.”

Het Exponential Medicine congres 2016 vindt volgende maand plaats. Van 7 t/m 14 oktober gaat VvAA QualityTime met een gezelschap naar het zorginnovatiecongres in San Diego, met aansluitend een toer langs innovatieve organisaties in Silicon Valley en San Francisco. Er is nog een aantal plaatsen beschikbaar: vvaa.nl/qualitytime

Delen