Lichte omzetstijging dierenartsen

De KNMvD meldt een lichte omzetstijging in 2014 voor dierenartsenpraktijken over het cluster gezelschapsdieren. Dit in reactie op een bericht in Arts en Auto 01 2016, waarin een sterke omzetstijging over de afgelopen vier jaar werd gemeld.

De omzetmonitor dierenartsenpraktijken over het cluster gezelschapsdieren (gebaseerd op gegevens van 140 praktijken uit dit cluster) van de KNMvD laat over 2014 een lichte stijging, zo’n 5 procent, zien. Over 2012 en 2013 was juist een omzetdaling van 4 procent te zien. De cijfers van 2015 zijn nog niet beschikbaar.

De KNMvD meldt dit naar aanleiding van het artikel ‘Omzet dierenartsen’ stijgt in de rubriek Financiën in Arts en Auto 01 2016, wat voor ophef zorgde onder dierenartsen. Volgens dit artikel groeide de omzet van dierenartsen in de gezelschapsdierensector van 277 miljoen euro in 2011 naar 537 miljoen euro in 2015. Maar deze conclusie was gebaseerd op de vergelijking van cijfers uit twee rapporten die niet vergeleken konden worden.

De hoogte van de omzetstijging was gebaseerd op de vergelijking van cijfers uit de rapporten van de HAS-hogeschool Feiten en cijfers gezelschapsdierensector van 2011 en 2015, opgesteld in opdracht van het ministerie van Economische Zaken. Beleidsmedewerker van de KNMvD Sjouke Kazemier legt desgevraagd uit dat in de rapporten een verschil in methode, bron en gegevens gebruikt zijn, waardoor de cijfers niet vergeleken kunnen worden. Dit is in het rapport van 2015 daarom ook bewust niet gedaan.

De redactie maakt excuses voor de onzorgvuldige berichtgeving en heeft maatregelen genomen om de betrouwbaarheid van de berichtgeving van Arts en Auto te waarborgen.

Delen