m-Health – Kathleen Paal

Toen diëtist Kathleen Paal tien jaar geleden haar eigen praktijk MoveDis begon, was ze al actief op internet. Sindsdien begeleidt ze cliënten niet alleen in haar praktijkruimte in Rotterdam, maar ook online.

Tekst: Daphne Riksen

 

De eerste online diëtist van Nederland begeleidt kinderen, COPD-patiënten, zwangeren, diabeten, mensen met allergieën en mensen met over- of ondergewicht. Cliënten worden naar MoveDis doorverwezen via de huisarts, kinderarts, het maatschappelijk werk of een verpleegkundige van het Centrum Jeugd en Gezin. “Na een uitgebreide intake geven we voedingsadvies. Er kan worden gesport in onze eigen cardiofitnessruimte; we hebben een sauna en we geven kookworkshops”, vertelt Kathleen Paal (43) trots. “In ons werk is gedragsverandering cruciaal. Vooral in het begin van de behandeling willen we elke twee weken contact hebben met onze cliënten. Je moet er echt bovenop zitten.”

Maar niet iedereen is in staat de voedings- en bewegingspraktijk te bezoeken. “Ik kwam in mijn praktijk al snel met schip-pers en schippersvrouwen in contact, en met mensen die langdurig in het buitenland verbleven. Die wilden graag op afstand worden begeleid. Dat bracht me op het idee om gebruik te maken van e-mail en videobellen.” De afgelopen tien jaar hebben daarvan zo’n honderd cliënten gebruikgemaakt.

Ook voor anderen kan online dieetadvies en -begeleiding een uitkomst zijn. “Het is – zeker in het begin – laagdrempeliger als je in je eigen vertrouwde omgeving contact hebt met je diëtist”, vermoedt Paal. “Uit rapportages van huisartsen hier in Rotterdam-Rijnmond weet ik dat er honderden mensen per jaar naar mij worden doorverwezen die hier niet aankomen. Misschien hebben ze minder last van drempelvrees als ze achter de eigen keukentafel zitten.”

Hoe eerder mensen bij een diëtist belanden, hoe beter: hulp in de eerste lijn is vele malen goedkoper dan dieetbegeleiding in het ziekenhuis. Bovendien kost een internetconsult minder dan een face to face-gesprek en is het – ondanks de ruime openingstijden die Paal hanteert (MoveDis is open van 9.00 tot 21.00 uur) – sneller en handiger om in de lunchpauze te videobellen dan naar de praktijk te reizen. Of om ingevulde vragenlijsten en dieetadvies per e-mail uit te wisselen in plaats van die per papier te overhandigen.

Lees verder (pdf).

07-2013p032-033

Delen