Macht en bevoegdheden
Ziekenhuizen zijn te machtig, kopt een opinieartikel van Marcel Canoy op medischcontact.nl. In zijn functie binnen de Autoriteit Consument en Markt heeft Canoy veel met dit onderwerp te maken als het om de zorg gaat. Vooral met betrekking tot voorgenomen fusies tussen ziekenhuizen. De ACM kijkt daarbij naar de vraag of fusieziekenhuizen niet te veel marktmacht krijgen.
Het andere aspect van marktmacht dat Canoy ter sprake brengt, is minstens zo interessant. Namelijk de macht van ziekenhuizen om de kaarten tegen de borst te houden als het om het delen van data gaat. Ziekenhuizen misbruiken hun positie, stelt Canoy, om te verhinderen dat uitkomsten die hen niet bevallen, worden gepubliceerd.
Even een flashback naar 2006. In dat jaar werd de Zorgverzekeringswet geïntroduceerd en de belofte daarbij was dat zorgverzekeraars zorg gingen inkopen op basis van prijs en kwaliteit. Voor het delen van data over dat laatste stonden de ziekenhuizen op zijn zachtst gezegd niet heel erg open. Prijs werd daarmee de enige knop waaraan de zorgverzekeraars konden draaien en, nou ja, de rest is geschiedenis zullen we maar zeggen. Tamelijk frustrerende geschiedenis. Niet in de laatste plaats omdat het zeker niet in het voordeel van de patiënt is. Immers, als die geen vergelijkende informatie heeft over de kwaliteit die ziekenhuizen, medische teams of individuele medisch specialisten bieden, wat heeft die dan aan de zo zwaar bevochten vrije artsenkeuze?
De ACM heeft geen bevoegdheden om dit soort machtsmisbruik tegen te gaan, stelt Canoy, de overheid wel. Daar zou ze toch eens wat mee kunnen gaan doen.
10 reacties
Joh.
“Verzekeraar in the lead; inkopen op basis van kwaliteit en onderlinge concurrentie. Sterke en machtige toezichthouder(s) .”
Werkt het niet?
Echt?
Tip: dan kan je nog altijd de aandacht van het complete falen, dit flagrante flaterende fiasco, afleiden;
*Herhaal lekker de discussie over ‘kwaliteit’. Of:
*Stel gewoon dat ziekenhuizen overbodig zijn. Of:
*Verkondig dat ‘samenwerken het nieuwe concurreren is’. Of:
*Ga luid en duidelijk overal blogjes plaatsen met de boodschap ‘dat dit niet de bedoeling is’ om je straatje schoon te vegen.Of:
*Stel dat er geen andere weg is, omdat het stelsel nu afbreken te veel geld kost. Of:
*Zwengel de discussie over artikel 13 nog eens aan. Of:
*Verzin gewoon een nieuwe definitie van ‘zorg’. Omdat het kan. Of:
*Teken achter je bureau een nieuwe schets van wat jij zelf ‘overbodige zorg’ vindt. Of:
…………
E.Kriek
19 juni 2023 / 09:36Of blijf constructief en zoek naar oplossingen. Dat kan natuurlijk ook. Daarvoor bestaan verschillende wegen. Overheidsdocumenten als IZA, GALA en WOZO bieden een mogelijke route. Burgers actief bij de discussie over de toekomst van de zorg betrekken, zoals bijvoorbeeld heel goed gebeurt in de Zeeuwse Zorg Coalitie. En/of stappen zetten in de passende zorg discussie. Interessant bij dit laatste is eens terug te kijken naar de Trechter van Dunning. Als daar toen (begin jaren negentig) serieus werk van was gemaakt, zou de discussie nu er anders uitzien.
Frank van Wijck
19 juni 2023 / 10:14Oftewel:
als je over dit rampzalige zorgstelsel kritisch bent, dan ben je “niet constructief”.
Interessant.
E.Kriek
24 juni 2023 / 21:35Als je bij het constateren van problemen op zoek gaat naar oplossingen is dat heel constructief hoor.
Frank van Wijck
24 juni 2023 / 21:57Eindelijk.
https://nationaalzorgfonds.nl/
Je steunt dit dus, is de conclusie?
Mooi!
E.Kriek
24 juni 2023 / 22:14Leuk geprobeerd, maar ik had het dus over constructieve oplossingen hè.
Frank van Wijck
24 juni 2023 / 22:26Begrijp ik het goed?
1. je bent zorgjournalist;
2. je stelt dat pakweg 193 van de 196 landen in de wereld een destructief zorgstelsel hebben ?
Ik denk dat een onderbouwing niet zal misstaan.
E.Kriek
24 juni 2023 / 22:35Ja ik ben zorgjournalist. En jij bent huisarts in Frankrijk. We stelden dit al eens eerder vast als ik het me goed herinner. Wat het Nationaal Zorgfonds betreft is het misschien interessant voor je om het debat dat ik hierover in 2016 organiseerde nog eens terug te luisteren: https://www.artsenauto.nl/het-debat/.
Frank van Wijck
24 juni 2023 / 22:59On topic blijven Frank.
Het feit dat je je destijds ” vrijwillig ” hebt opgesteld ” als ” objectieve” verslaggever is niet iets waar je trots op zou moeten zijn als journalist.
On topic dus graag.
Het gaat hier niet over mij trouwens.
E.Kriek
24 juni 2023 / 23:03Ik zou trouwens graag een debat willen organiseren tussen jou, expert zorgjournalist en stelseldeskundige, en , bijvoorbeeld Gijs van Loef.
Ik zal aanwezig zijn als facilitator, en onafhankelijke vastlegger.
Wat denk je?
E.Kriek
25 juni 2023 / 20:45