Chirurgen in opleiding lopen ultra-marathon in woestijn voor goed doel

onder de aandacht / rennen in de woestijn

Chirurgen in opleiding en vriendinnen Isabel Bruggenwirth en Charlotte Folkersma vertrekken vandaag naar Marokko. Van 14 tot 20 april 2024 lopen zij mét bagage de Marathon Des Sables, een ultra-marathon van ruim 250 kilometer door de Sahara. Hiermee halen ze geld op voor traumageriatrisch onderzoek. Wat drijft hen tot deze fysieke en mentale uitdaging?

Isabel Bruggenwirth (30) en Charlotte Folkersma (29) zijn beiden chirurg in opleiding in het Universitair Medisch Centrum in Utrecht. Naast hun werk trainden zij de afgelopen maanden om een grote uitdaging aan te gaan: de Marathon Des Sables. Deze ultraloop van zo’n 250 kilometer vindt plaats in de Sahara-woestijn in Zuid-Marokko en geldt als een van de zwaarste voettochten ter wereld.

Op Instagram doen zij verslag van hun voorbereidingen (in de sauna: “Acclimatiseren kun je leren”) en trainingen, óók eerder dit jaar in de sneeuw (“Wit zand!”). Vandaag vliegen ze naar Marokko om alvast te wennen aan de hoge temperaturen.

Met nog een paar dagen te gaan voor de start en een sterke focus op hun doel, klommen ze tóch in de mail om een paar vragen te beantwoorden.

Hoe kwamen jullie op het idee mee te doen aan de Marathon Des Sables?

“We hebben beiden al meerdere marathons gelopen en ook een ultra-marathon. Dan zoek je op een gegeven moment toch weer nieuwe grenzen op en die vonden we in de Marathon Des Sables. Het is gaaf om te ontdekken waar je fysieke en mentale grens ligt. Als mensen je dan ook nog eens voor gek verklaren, maakt dat de uitdaging compleet.”

Wat waren de belangrijkste voorbereidingen voor dit avontuur?  

“De belangrijkste voorbereiding was veel kilometers maken! Zo hebben we onze wekelijkse aantal kilometers uitgebreid van 50 naar 100 kilometer. Gedurende de Marathon Des Sables zijn we zelfvoorzienend, wat betekent dat je al je eten, slaapspullen en kleding voor de hele week op je rug draagt. We hebben dus ook veel kilometers gerend met een rugzak van 5-8 kilo. Voorbereiden op de hitte was lastig in de Nederlandse winter. Afgelopen week hebben we nog een keer in een klimaatkamer kunnen trainen en deze week gaan we nog een aantal keer de sauna in.” 

“Als mensen je dan ook nog eens voor gek verklaren, maakt dat de uitdaging compleet.” 

Hoe was dit te combineren met het werk in het ziekenhuis?

We hebben ervaren dat veel trainen toch heel goed te combineren is met onze opleiding. Vaak pakten we op zondag onze agenda’s erbij en maakten we een planning voor de week. Bij drukke weken op werk betekent dat ook dat de wekker soms om 5 uur gaat om vóór het werken al te trainen.

Wat hebben jullie aan elkaar?
Het was heel fijn om alle voorbereiding samen te doen. Niet alleen komt er qua logistiek veel bij kijken, maar om al die trainings-kilometers alleen te rennen was ook een stuk minder gezellig geweest. Straks in de woestijn zullen we ongetwijfeld lastige momenten krijgen en ook op die momenten gaan we denk ik veel aan elkaar hebben. Alleen hadden we het niet gedaan.  

Wat wordt jullie grootste uitdaging tijdens de marathon? 
“Op dag 3 staat de ‘long-stage’ van 85 kilometer gepland. Dat is een afstand die we allebei nog nooit eerder hebben gerend, laat staan in deze omstandigheden. Hopelijk reageert ons lichaam niet te heftig op de temperaturen in Marokko.”  

“Soms ging de wekker om 5 uur om vóór het werken al te trainen”

Jullie halen geld op voor een nieuwe stichting: Traumageriatrisch Onderzoek Nederland (TON). Waarom dit doel?
“Stichting TON is recent opgericht om de zorg voor ouderen met een fractuur te verbeteren. Jaarlijks breken 17.000 ouderen in Nederland hun heup. Hun herstel gaat vaak gepaard met een lang revalidatietraject, dat overigens óók niet altijd beschikbaar is. In ons werk zien we hoeveel impact dat heeft op iemands leven.

We zien deze ouderen vaak eerst op de Spoedeisende Hulp, waar in alle hectiek nog niet goed overzien kan worden wat al dan niet opereren betekent voor hun herstel en levensverwachting. Stichting TON financiert o.a. onderzoek dat zich richt op de vraag hoe wij als artsen het gesprek kunnen aangaan over wel of niet opereren, en onderzoekt modellen die beter kunnen voorspellen wat de morbiditeit of mortaliteit is na een heupoperatie.”

Doneren
Doneren voor stichting TON kan via de gofundme-pagina van Isabel en Charlotte

Delen