Medicijnen niet weggooien

De apotheek van de Sint Maartenskliniek is een proef gestart om verspilling van geneesmiddelen tegen te gaan. Dankzij een sealbag en een thermometerchip kan de apotheek vaststellen of geneesmiddelen die naar de apotheek worden teruggebracht onder de juiste omstandigheden zijn bewaard. Wanneer dat het geval is, kunnen de medicijnen aan een andere patiënt worden verstrekt, meldt ONVZ, initiatiefnemer van Het Beste Zorg Idee.

 

Het idee om geneesmiddelen te voorzien van een sealbag en herbruikbare temperatuurkaart met RFID-chip is afkomstig van Anja Vissers. Met dit idee won de apothekersassistente in 2011 het ‘Beste Zorg Idee’, een innovatieprijs van ONVZ Zorgverzekeraar. Met de temperatuurkaart kan de apotheker bepalen of geneesmiddelen op de juiste temperatuur zijn bewaard. Wanneer dat het geval is, kunnen de medicijnen aan een andere patiënt worden verstrekt.

Honderd miljoen euro
Het opnieuw verstrekken van geneesmiddelen is nu verboden, omdat niet kan worden bepaald of de medicijnen onder de juiste omstandigheden zijn bewaard. Jaarlijks wordt voor zo’n honderd miljoen euro aan geneesmiddelen vernietigd.

“We zijn zeer verheugd dat het winnende idee van het Beste Zorg Idee 2011 in de praktijk wordt gebracht”, zegt Erno Kleijnenberg, bestuursvoorzitter ONVZ Zorgverzekeraar. “De zorgkosten nemen mede door de toenemende vraag naar zorg toe. Ideeën die bijdragen aan kostenbesparing en het toegankelijk  houden van zorg zijn meer dan welkom. We zijn blij dat het geweldige idee van Anja Vissers nu navolging vindt.”

De proef in de apotheek van de Nijmeegse kliniek duurt negen maanden en wordt in de loop van het jaar uitgebreid naar andere apotheken. Begin volgend jaar moet duidelijk zijn of het idee uitvoerbaar is en betrouwbare temperatuursgegevens oplevert, zodat geneesmiddelen daadwerkelijk aan andere patiënten kunnen worden gegeven.

Over Het Beste Zorg Idee
Het Beste Zorg Idee is de eerste en enige wedstrijd waarbij heel Nederland wordt uitgedaagd om de zorg beter te maken. De wedstrijd wordt in 2013 voor de zesde keer georganiseerd. Het Beste Zorg Idee is een initiatief van ONVZ Zorgverzekeraar. Met de wedstrijd wil de zorgverzekeraar de zorg beter, toegankelijker en efficiënter te maken.

 

Delen