Medicijnen trombose goedkoper

Minister Schippers laat per 1 december de middelen Pradaxa en Xarelto toe tot het verzekerde pakket. De nieuwe anti-stollingsmiddelen betekenen een aanzienlijke verlichting voor het dagelijks leven van een grote groep trombosepatiënten. De middelen kunnen oraal ingenomen worden en regelmatige controle door de trombosediensten is in veel gevallen niet meer noodzakelijk. 

De minister besloot hiertoe na het succesvol afronden van prijsonderhandelingen met de fabrikanten. Hiermee kan tot enkele tientallen miljoenen euro’s bespaard worden.  Het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) en de Gezondheidsraad (GR) brachten onder voorwaarden eerder dit jaar een positief advies uit aan de minister. Beiden wezen op het belang van een gecontroleerde invoering van de middelen. Op verzoek van de minister hebben de Orde van Medisch Specialisten (OMS) en een aantal wetenschappelijke verenigingen daarom een leidraad opgesteld die dit moet waarborgen.

Onderhandeling over de prijs
Eerder dit jaar creëerde minister Schippers de mogelijkheid om in bijzondere gevallen met fabrikanten van medicijnen te onderhandelen over de prijs. Het CVZ waarschuwde de minister in haar advies voor de mogelijk hoge kosten die gemoeid zijn met het gebruik van de nieuwe anti-stollingsmiddelen. Vergoeding van de nieuwe middelen zou volgens het CVZ kunnen leiden tot een hogere uitgave van meer dan 100 miljoen euro per jaar. Reden genoeg voor de minister om aan tafel te gaan met fabrikanten van beide middelen. Vandaag zijn de onderhandelingen met succes afgerond en zijn goede afspraken gemaakt. Afhankelijk van het aantal patiënten dat het middel gaat gebruiken kan de besparing hierdoor oplopen tot enkele tientallen miljoenen euro’s per jaar.

Lees verder op de site van de Rijksoverheid.

Delen