Mijn auto – Renault Avantime

Een ontwerp is zijn tijd soms té ver vooruit. Neem de Avantime, een door Matra voor Renault ontworpen mpv-achtige die in 2003 na anderhalf jaar alweer van het autotoneel verdwijnt. Op tandarts Joost Hulskorte (60) maakt de grotendeels van kunststof gemaakte auto met zijn glazen dak en bijzonder vormgegeven portieren meteen een verpletterende indruk. 

Tekst: Monique Bowman | Beeld: De Beeldredaktie/Merlin Daleman

“De eerste keer dat ik er een zag, dacht ik: díe wil ik ooit nog eens hebben.” 

In 2011 tikt hij voor 12.000 euro een mooi tweedehands exemplaar op de kop in de kleur ‘noir nocturne’. Acht jaar later is hij nog steeds in zijn nopjes met de aparte verschijning, die is voorzien van een 3,0 liter 6 cilinder motor. 

Eigenlijk zou ik wegenbelasting terúg moeten krijgen

“Een Avantime is echt een genot om in te rijden. Met het dak en de zijramen open krijg je een soort cabriogevoel. En ’s nachts heb je, als je bij onbewolkt weer naar boven kijkt, prachtig zicht op de maan.”

Met angst en beven wacht de tandarts op de dag die ooit zal komen: “Tot nu toe is het namelijk met wat kunst en vliegwerk nog altijd gelukt hem te repareren. Maar diverse onderdelen zijn helaas niet meer te krijgen.” 

Dat zijn eigen kroost iets minder gecharmeerd is van de Avantime, daar kan Joost Hulskorte niet mee zitten. “Het is al zo’n eenheidsworst op de weg, deze auto voegt tenminste iets aparts toe. Eigenlijk zou ik wegenbelasting terùg moeten krijgen!”
 

Delen