Mijn bijbaan – Gids TU Delft

Wie: Iris Moes Leeftijd: 23 Studie: Tweedejaars masterstudent Technical Medicine aan (TU) Delft, Erasmus MC en LUMC  Bijbaan: Leidt groepen rond op de TU Delft campus Aantal uren: 2 tot 4 uur per week Verdiensten: ± 50 euro per week 

Tekst: Wout de Bruijne  | Beeld: Beeldredactie/Lex van Lieshout

“In de tijd voor corona leidde ik allerlei groepen rond op de campus van de TU Delft. Van bedrijven, toeristen, scholieren en decanen tot een groep ministers aan toe. Buiten de lockdowns om zijn afgelopen jaar alleen nog maar kleine groepjes scholieren overgebleven. Zonder ouders, wat voorheen mét was.

Tijdens lockdowns gaan de rondleidingen via een virtuele onlinetour. Erg jammer, want ik mis het om als gids over de campus rond te lopen. Wel heb ik hiervoor een aantal filmpjes gepresenteerd en geregisseerd, waardoor ik ook weer nieuwe kwaliteiten van mijzelf heb kunnen ontdekken.  

Dit werk doe ik nu bijna drie jaar. Het leuke is dat ik er veel verschillende mensen mee ontmoet. Omdat mijn studie nog niet heel bekend is, kan ik hier ook leuke gesprekken over voeren tijdens het geven van de rondleidingen. 

Iris Moes: ‘Ik kom op unieke plekken’

Er zijn diverse andere studenten uit verschillende studierichtingen die dit werk ook doen. Het is goed te combineren met de studie omdat je zelf kunt aangeven wanneer je wel of niet beschikbaar bent. Liefst wel minimaal één tour per week, maar bij een tentamenweek kun je bijvoorbeeld in de week daarna een keer extra werken. 

Tijdens de rondleidingen bezoeken we een aantal bijzondere plekken. Zo kom ik op unieke plekken waar normaal geen studenten komen. Bijvoorbeeld het dak van de faculteit EWI of de Dode Kamer: een anechoïsche ruimte waar het compleet stil is. Een speciale ervaring voor mijn gasten. Een tour duurt een kleine twee uur en het is zo’n 5 kilometer lopen, dus ik kom ook lekker aan mijn beweging en stappen. Nu dus helaas allemaal niet, maar dat komt wel weer goed.”  

Delen