Mijn eerste jaar – Hanne Borgers

Als je gaat studeren en zeker als je op kamers gaat, kun je lekker alles zelf bepalen en maak je veel nieuwe vrienden. Hoe ervoeren andere eerstejaarsstudenten hun nieuwe leven?

Tekst: Andrea Linschoten | Beeld: Herbert Wiggerman/DB

 

Hanne Borgers (20)
Opleiding farmacie Universiteit Utrecht

“Mijn ouders zijn farmaceuten, reden waarom ik geen farmacie wilde studeren. Tot een meisje in de vijfde voorlichting kwam geven over de studie. Toen wist ik: dit is wat ik wil. Uit huis gaan vond ik spannend, maar was wel een bewuste keuze. Ik kom uit Renkum, redelijk dicht bij Utrecht. Door op kamers te gaan, sta je midden in het studentenleven en heb je alle vrijheid. Na college kan ik wat gaan drinken met vriendinnen, daarna sporten en ook nog afspreken om samen te eten. Zonder dat je moet overleggen met het thuisfront.

‘Je moet nu zelf bepalen wat belangrijk is’

Soms leerde ik te gedetailleerd. Het verschil met de middelbare school is dat je nu zelf moet bepalen wat belangrijk is. Voor tentamens gaat mijn sociale leven op pauze. Ik heb er sowieso voor gekozen pas in het tweede jaar bij een studentenvereniging te gaan. Daardoor had ik meer ruimte voor mezelf en heb ik bij farmacie veel vriendinnen gemaakt. Als je op kamers gaat is het wel belangrijk dat je ergens actief wordt, maakt niet uit waar. Dan doe je contacten op en dat helpt je door je studie heen. Je moet niet in je eentje op je kamer blijven zitten.”

Delen