Mijn eerste jaar – Josje de Bruijne

Op kamers, leren koken, nieuwe vrienden maken en een bijbaantje zoeken. O ja, en ook nog studeren. Alles verandert, maar daar ben je zo aan gewend. Vier studenten kijken terug op hun eerste jaar. Deze aflevering: Josje de Bruijne (18) Tandheelkunde ACTA Amsterdam.

Tekst: Andrea Linschoten en Martijn Reinink

“Eerst woonde ik nog thuis in Zaandijk, maar in april leek het me toch fijner om naar Amsterdam te verhuizen. Na één keer hospiteren had ik een kamer op Uilenstede, de studentencampus in Amstelveen. Dat was geluk hebben. We wonen met veertien studenten op een verdieping en ik heb ook vriendinnen op de campus, dus ik hoef me niet eenzaam te voelen. Koken vind ik wel leuk, maar alleen voor mezelf koken doe ik niet. Ik eet meestal met vrienden. Schoonmaken gaat steeds beter; nu ik mijn eigen plek heb, ga ik daar meer waarde aan hechten.”

‘Ik eet meestal met vrienden’

De studie gaat goed, vertelt Josje: “Van jongs af aan wilde ik tandarts worden en ik merk dat de studie echt bij me past. Het is een combi van handwerk en theorie. Ik hoef gelukkig niet heel hard te leren, alleen als ik tentamens heb. De praktijk vind ik erg leuk. Anderhalve dag per week doen we opdrachten, zoals een kies uitboren en weer vullen, of een hoekje van een voortand weer opbouwen. Ik moest er wel aan wennen dat er bij practicum op je handen gekeken wordt. Dan was ik bang dat ik zou gaan trillen en daar kreeg ik weer stress van. Maar nu denk ik: het komt wel goed. Het is leuk om bezig te zijn met wat je later wilt gaan doen. Je weet waar je het voor doet.”

Delen