Mijn eerste jaar – Vincent Payak

Vier studenten blikken terug op hun eerste jaar. Deze aflevering: Vincent Pajak (25),  derdejaars biomedische technologie aan de TU Eindhoven

Tekst: Anouk Bowman Beeld: privé

“Dat het voor expats vaak moeilijk is om een kamer te vinden in Nederland, heb ik helaas ondervonden. Ik heb in Eindhoven wel zeventig hospiteeravonden gehad, en kreeg telkens te horen dat ik met m’n Vlaamse accent te ‘buitenlands’ was. Na een tijdje had ik bij de sociale huurvereniging Vestide in Eindhoven genoeg wachttijd opgespaard en kreeg ik een kamer toegewezen.

‘Wel zeventig hospiteeravonden’

Ook het kiezen van de juiste studie vond ik lastig: ik heb eerst bouwkunde gedaan. Maar daarbij miste ik de wetenschappelijke vakken; bij biomedische technologie sluiten mijn interesse in biologie en technologie beter op elkaar aan. Tijdens mijn eerste jaar biomedische technologie kreeg ik te maken met veel klasgenoten met een andere levenshouding, zij kwamen net van de middelbare school af. Hierdoor vond ik weinig aansluiting bij mijn jaargenoten. Door deze ervaring raad ik toekomstige eerstejaars aan om je niet verplicht te voelen je aan te sluiten bij de studievereniging van de faculteit, kijk vooral ook breder. Zelf vond ik een fijne LHBT-vereniging en ben daar veel meer op mijn plek.

Voor mijn levensonderhoud heb ik veel naast mijn studie moeten werken; hierdoor heb ik studievertraging opgelopen. Ik raad dan ook aan maximaal te lenen als het moet, en de studie op de eerste plaats te zetten. En woon vooral de hoorcolleges bij.”

Delen