Mijn kamer – Leiden

mijn kamer / Jelle Overgaauw woont boven in een groot statig huis, hartje Leiden

Beeld De Beeldredaktie/Arno Massee

Wie Jelle Overgaauw (24), 5e jaars tandheelkunde, master 2 in Amsterdam  Waar Leiden Huur € 380,- all in Indeling appartement met eigen woonkamer, slaapkamer, badkamer, keuken, gedeelde tuin Oppervlakte kamer: circa 100 m2

Jelle Overgaauw woont op stand, letterlijk. Hij heeft een appartement boven in een groot statig huis, hartje Leiden. “Als je de oudste in huis bent, mag je verkassen naar een van de drie appartementen in het pand.” Jelle heeft ruim drie jaar elders in het huis een kamer gehad en deelde keuken en badkamer met enkele anderen van de in totaal 21 studenten die het huis bewonen. “Nu heb ik alles voor mezelf en dat bevalt wel”, grinnikt hij. Overigens worden de huisbewoners wel voorzien van een huurtoeslag door studentenhuisvester DUWO. “Anders had ik de huur van het appartement niet kunnen betalen.” 

De appartementen zijn bedoeld voor studenten in de afrondingsfase van hun studie die nog niet direct willen of kunnen verhuizen. “Maar een half jaar na afstuderen moet je er echt uit en dat wil je dan ook wel”, lacht Jelle. “Het blijft een studentenhuis met het nodige rumoer.” 

Jelle Overgaauw: ‘Je vraagt hier af wat hier vroeger allemaal gebeurde’

Om op zijn studieadres, het ACTA in Amsterdam te komen, is hij zo’n 35 minuten onderweg, grotendeels per trein. “Maar Leiden trok mij meer aan dan Amsterdam. De stad ademt dezelfde historische en gezellige sfeer als de hoofdstad. Het is alleen allemaal kleinschaliger en dat bevalt mij wel. Je woont hier midden in het centrum en hebt letterlijk alles om de hoek, van terrasjes aan de grachten tot de markt op zaterdag.” 

Ooit deed het klassieke pand in Leiden dienst als het Sint Elisabeth Ziekenhuis. “Daar is nu niet veel meer van te zien, al zijn er wel van die geheimzinnige gangen en nissen waarvan je je afvraagt wat daar vroeger allemaal is gebeurd. Die plekken zullen, sinds hier studenten wonen, vast wel gebruikt zijn bij de nodige ontgroeningen.”   

Delen