Mijn passie – dans

Lisa Derckx (24), derdejaars logopedie in Eindhoven, wist als kind al dat ze danseres of danslerares wilde worden. Ze deed niets liever dan dansen, van hiphop tot streetdance. Maar het leven liep anders.

Tekst: Wout de Bruijne | Beeld: Vincent van den Hoogen/DB

 

Vijf jaar geleden kreeg Lisa een ernstig ongeluk. “Ik werd ’s avonds van mijn scooter gereden door een bejaarde automobilist. De man was daarna volledig in de war en toen ik op de grond lag, reed hij, onopzettelijk, nog tweemaal over mij heen. De chauffeur is een paar weken daarna, mogelijk mede als gevolg van de kwestie, overleden.”

Voor haar grote liefde kwam gelukkig een nieuwe liefde in de plaats

Lisa hield er een verbrijzelde heup aan over en moest professioneel dansen uit haar hoofd zetten. Gelukkig kwam voor haar grote liefde een nieuwe passie in de plaats. “Mijn studiekeuze komt voort uit mijn ongeluk. Ik moest iets anders bedenken en logopedie sprak mij wel aan.” Dat die keuze haar een nieuwe passie zou opleveren, wist Lisa toen niet. “Logopedie is een onderschat, maar heel bijzonder beroep. Mede door mijn ervaring heb ik geleerd dat communicatie een van de belangrijkste factoren is voor een goede kwaliteit van leven. Als mensen, door bijvoorbeeld een neurologische oorzaak ernstige taal- of spraakproblemen hebben, kan dat grote gevolgen hebben voor hun dagelijks leven. Logopedie helpt mensen om op hun manier toch te communiceren en weer deel te nemen aan de maatschappij. Dat maakt het voor mij meer dan ‘gewoon’ een studie.”

Lisa ziet een overeenkomst tussen haar oude en haar nieuwe passie. “In beide gevallen zoek je manieren om te communiceren, om iets te vertellen.” Overigens zal Lisa het dansen nooit opgeven. “Waarschijnlijk krijg ik dit jaar een kunstheup. Daarna wil ik weer volop gaan dansen. Ik weet niet op welk niveau dat nog zal lukken, maar ik zoek zeker de grenzen op, zo zit ik in elkaar.”

 

Delen