Mijn passie – Trucker

Normaal gesproken is de decembermaand een drukke tijd voor zesdejaars tandheelkunde Tim Veerman (26). Niet zozeer vanwege zijn studie maar vooral door wat hij daarnaast doet om bij te verdienen: rijden op de vrachtwagen.

Tekst: Wout de Bruijne | Beeld: De Beeldredaktie/Guillaume Groen

De geborenen getogen Volendammer rijdt in een vrachtwagen met oplegger om filialen van een Noord-Hollandse supermarktketen te bevoorraden. “Ik doe dat al zeven jaar lang vrijwel elke zondag. Tijdens de zomervakanties werk ik fulltime en in december spring ik vaak bij rond de feestdagen.”

Maar niet dit jaar, want Tim loopt deze maand een ziekenhuisstage. Voordeel: hij hoeft minder vroeg op (“Je zit vaak voor dag en dauw op de vrachtwagen”); nadeel: geen extra inkomsten. Overigens ‘truckt’ Tim niet alleen voor het geld. “Je zou het ook wel een passie kunnen noemen. Mijn opa had, vóór mijn geboorte, een transportonderneming, daar is misschien wel ‘iets van blijven hangen’. Als kind speelde ik vaak dat ik vrachtwagenchauffeur was en toen ik achttien werd, ging ik na het behalen van het ‘gewone’ rijbewijs, direct verder voor mijn groot rijbewijs.”

‘Als kind speelde ik vaak dat ik vrachtwagenchauffeur was’

Toch wilde Tim geen ‘vast’ beroep als vrachtwagenchauffeur. “Ik wilde piloot worden en was tot de opleiding daarvoor toegelaten. Maar door de crisis rond 2009 leek het erop dat ik daarmee werkloos zou worden.” Tim koos voor tandheelkunde en is daarin bijna afgestudeerd. “Over wat ik daarna ga doen twijfel ik momenteel, misschien studeer ik verder.”

In elk geval werkt Tim nog wel even door als trucker. “Er zijn nuttige raakvlakken met de hectiek in de zorg”, lacht de student. “Op de vrachtwagen word je behoorlijk stressbestendig. Probeer maar eens, mét oplegger, achteruit te manoeuvreren in een drukke stad met om je heen allemaal geïrriteerde automobilisten en fietsers.”

s051645-01

Delen