Mijn sport – Krav Maga

De een roemt de grotere dynamiek, de ander het aantrekkelijker decor. Sommigen ontdekten het bij toeval, anderen werden aangestoken door enthousiaste gezinsleden. Vijf collega’s over hun wat minder bekende sport.

Tekst: Monique Bowman en Wout de Bruijne | Beeld: Nout Steenkamp

Tijdens zijn werk in het gevangeniswezen is fysiotherapeut Kees Pouwiel (70) gelukkig nimmer geconfronteerd met bedreigende situaties. Maar de realisatie dat het misschien geen gek idee is om te weten hoe hij zichzelf in geval van nood moet verdedigen, dateert wel uit die tijd.

‘Als je bang bent voor een gekneusde rib, dan kun je beter gaan darten’

Inmiddels beoefent de sportieve paramedicus (“ik loop wekelijks hard en doe aan crossfit”) sinds een paar jaar Krav Maga, een in het Israëlische leger ontwikkelde methode van zelfverdedigingstechnieken. “Ik voel me nu zowel fysiek als mentaal veel weerbaarder. Ik kan Krav Maga, wat Hebreeuws is voor contactgevecht, echt iedereen aanbevelen. Oók ouderen.” Niet alleen in een gymzaal krijgt Pouwiel les hoe zich effectief te verweren; tijdens speciale, praktijkgerichte workshops leert hij hoe bijvoorbeeld op straat of in het openbaar vervoer te handelen bij (levens)bedreigende situaties. Dat hij – ondanks het dragen van diverse lichaamsbeschermers – weleens licht gehavend thuiskomt, beschouwt de fysiotherapeut als part of the game. “Als je bang bent voor een gekneusde rib, kun je beter gaan darten.”

 

Delen