Mijn studentenhuis – Amsterdam

mijn kamer / 'We gaan ervan uit dat de afvoer hier wél goed werkt'

Beeld Peter Strelitski | DB

Wie Joeke van der Burg (24), vijfdejaars tandheelkunde. Waar Amsterdam-Zuid. Huur € 600,- inclusief gas, water, stroom. Woont in rijtjeshuis, bouwjaar 1930, waar Joeke beschikt over een slaapkamer van 20m2 en een gezamenlijke woonkamer, keuken, badkamer, toilet en balkon.

In lente en zomer geniet Joeke het meest van haar kwartiertje fietsen naar het ACTA. “Als ik ’s ochtends vroeg door het Beatrixpark fiets, zingen de vogels op hun hardst. Dan word ik pas echt wakker.”

Het huisje waar Joeke woont, ligt aan de rand van de Amsterdamse volkswijk De Pijp. Een gezellige wijk waar ze, op z’n tijd, ook graag een terrasje pakt met haar huisgenote, een derdejaars student mondzorgkunde. De twee raakten bevriend op het ACTA en gingen hier ruim een jaar geleden samenwonen. Binnenkort komt er een bewoner bij. “Als hij wordt ingeloot voor tandheelkunde, trekt mijn broertje bij ons in”, hoopt Joeke, “dat zou leuk zijn, want we kunnen het goed met elkaar vinden. Maar dan moet hij nu wél geluk hebben, voor geneeskunde werd hij drie keer uitgeloot.”

‘We gaan ervan uit dat de afvoer hier wél goed werkt’

Mocht het straks allemaal doorgaan met de nieuwe bewoner, dan wordt er in het studentenhuis vast een borrel op gedronken of misschien wel een etentje gegeven. “We gaan er dan van uit dat de afvoer hier wél goed werkt”, lacht Joeke. “Toen wij, in mijn vorige studentenhuis, aan de beurt waren om het jaarlijkse diner met ACTA-vriendinnen te organiseren, bleek de afvoer verstopt. De hele keuken stond blank. Het voorgerecht was tomatensoep. Toen we de borden afwasten, kleurde de douchevloer oranje. Het afwaswater kwam uit het doucheputje omhoog.”

Delen