Mijn studentenhuis – Utrecht

mijn kamer / 'We zijn dat huis waar ze altijd buiten zitten'

Beeld De Beeldredaktie/Maarten Hartman

Wie Pieter van Stockum (22), ‘halverwege studie diergeneeskunde’. Waar Utrecht. Huur € 395,- inclusief gas, water en licht. Indeling drie verdiepingen met op zolder de kleinste kamers voor de jongsten, op de begane grond de hal/eetkamer en de ‘geru’. De kamer van Pieter is 25 m² en hij heeft een eigen douche en wc.

“Je zou bij de huisindeling nog kunnen vermelden”, vult Pieter aan, “dat we een dakterras hebben. Maar we zitten er zelden omdat er na 14.00 uur geen zon meer is. We zitten vaak voor de deur bij de bushalte en zijn daardoor dat huis waar ze altijd buiten zitten.”

Die ‘ze’ zijn vijf mannelijke en vijf vrouwelijke studenten en dat huis (uit 1856) ligt in hartje Domstad. “Je woont hier in principe vijf jaar. Je begint als Huisjongste (HJ), daar hoort ook een passende (kleine!) kamer bij, en je schuift elk jaar door naar een grotere kamer totdat je Huisoudste (HO) bent. Daarna ga je werken of naar een afstudeerhuis, dan word je saai en oud.”

De studies van de huisgenoten lopen uiteen van communicatie en economie tot verpleegkunde en diergeneeskunde. De laatste groep is volgens Pieter verantwoordelijk voor het rondslingeren van de Arts en Auto’s in huis. “Er slingert hier wel meer rond, maar misschien ruimen we vaker op omdat hier ook vrouwen wonen.”

‘We zijn dat huis waar ze altijd buiten zitten’

Het grootst was de rotzooi volgens Van Stockum vroeger op 30 april. “Ons huis organiseerde jaarlijks de Koninginnedag afterparty; iedereen die uit de stad kwam strompelen, sloot de avond bij ons af. Maar toen de laatste keer letterlijk alle kastjes van de muur waren getrokken, zijn we gestopt met die traditie.”

Om ongewenst bezoek voortaan buiten de deur te houden, hebben ze Oprah Wivros, de superwaakkat in huis gehaald. “Maar die is niet helemaal goed snik”, lacht Pieter. “En ik kan het weten, ik studeer ervoor.”

Ook op de foto: Kirsten, Coen, Roos, Cas, Robert, Wiek en kat Oprah

Delen