Mohan Kedaria (1940-2018)
Op 28 augustus overleed op 78-jarige leeftijd neuro-anesthesioloog Mohan Kedaria. Hij was een vakman die bij patiënten en collega’s geliefd was om zijn grote expertise, vriendelijkheid en rustgevende uitstraling.
Tekst: Wout de Bruijne
Misschien was Mohan Kedaria in een ander leven boswachter in de Himalaya geworden. Dat was zijn stille wens tijdens zijn onbezorgde kinderjaren op het Indiase platteland. Maar het liep anders. Op zijn elfde ging Mohan Kedaria bij een oudere zus in Bombay wonen om daar naar de middelbare school te gaan en later te studeren. Hij koos voor geneeskunde omdat hij dan overal ter wereld zou kunnen wonen en werken.
Na zijn studie vertrok hij, zoals vele Indiase artsen in de jaren zestig, naar Engeland om zich te specialiseren. In 1969 werd hij er geregistreerd als anesthesioloog. Destijds waren er in Nederland weinig anesthesiologen. Toen Kedaria in een Engels vakblad een vacature zag van ziekenhuis De Lichtenberg in Amersfoort solliciteerde hij met succes. Hij werkte van 1969 tot 1972 achtereenvolgens in Amersfoort en in Amsterdam in het Burgerziekenhuis, het Emma Kinderziekenhuis en het Binnengasthuis.
In 1972 begon hij als anesthesioloog op de afdeling Neurochirurgie in het Wilhelmina Gasthuis, dat samen met het Binnengasthuis het AMC zou worden. Mohan Kedaria werkte er ruim dertig jaar en was daar medevormgever van de neuroanesthesie. Vanaf het begin van zijn carrière heeft hij vele onderzoeken begeleid en leverde hij zo een bijdrage aan de wetenschap. Dat aspect was voor hem de belangrijkste reden om altijd bij een academisch ziekenhuis te blijven werken. Menig arts-assistent werd door hem gestimuleerd om onderzoek te doen en te promoveren.
Menig arts-assistent werd door hem gestimuleerd om onderzoek te doen en te promoveren
In 1988 promoveerde Kedaria zelf en twee jaar later speelde hij een grote rol in de organisatie van het congres State of the Art in Neuroanaesthesia.
Oud-collega’s benadrukken de inspirerende bevlogenheid die Kedaria toonde bij zijn werkzaamheden. “Hij was een enthousiast opleider en bracht zijn kunde en kunst over op generaties vakgenoten. Door zijn patiënten werd hij op handen gedragen voor zijn niet aflatende zorg gedurende de hele opname. Ook door de neurochirurgen, die wisten dat hun patiënten tijdens de meest complexe operaties bij hem in goede handen waren.”
Na zijn pensionering bleef Mohan Kedaria actief. Hij werkte onder meer bij de Jan van Goyen kliniek in Amsterdam en Kempenhaeghe, volgde opleidingen in aAyurvedische geneeskunde en craniosacrale therapie, verdiepte zich in voeding en vitaminen, leerde Spaans en volgde golflessen. Hij was ook bezig met een handboek voor de anesthesie, maar heeft dat helaas niet meer kunnen voltooien.