Neemt u plaats

Frank van Wijck
Frank van Wijck is medisch journalist en houdt als freelancer op maandag, woensdag en vrijdag een weblog bij op de website van Arts en Auto. Lees alle artikelen van Frank van Wijck

Het klinkt als the beginning of a beautiful friendship: een coalitiepartij en een oppositiepartij die samen komen met een plan dat hout snijdt: verpleegkundigen opnemen in de directie van zorginstellingen. Pleitbezorgers zijn Sophie Hermans (VVD) en Corinne Ellemeet (GroenLinks). De laatste kreeg de ruimte om in het NOS Journaal te vertellen waarom het zo belangrijk is de stem van de verpleegkundige te laten doorklinken in de bestuurskamer.

Over de functienaam – chief nursing officer – ontstond meteen discussie (een grappenmaker maakte er strateegpleeg van) – maar what’s in a name? Laat dit voorstel alsjeblieft op inhoud beoordeeld worden. Verpleegkundigen zijn onmisbaar in de zorg, dat zal iedere arts beamen. Denk maar aan de woorden van Armand Girbes recent: “Zonder verpleegkundigen heb je maar heel weinig aan dokters.”

Verpleegkundigen zijn onmisbaar in de zorg, dat zal iedere arts beamen

Maar afgezien daarvan: verpleegkundigen spelen een belangrijke directe rol in de patiëntenzorg en zijn voor patiënten wellicht zelfs de meest zichtbare professionals in het zorgproces. Een bestuur dat hen geen plaats in de bestuurskamer gunt, doet dus vooral zichzelf tekort. Ziekenhuizen zeggen immers patiëntvriendelijkheid hoog in het vaandel te hebben: de patiënt centraal, wie kent het niet? De verpleegkundige kent, ziet en spreekt die patiënt, iedere dag. Het is dus bij uitstek degene die de patiënttevredenheid die op de werkvloer wordt ervaren, kan vertalen in beleid in de bestuurskamer.

Een tevreden patiënt draagt bij aan een prettige werksfeer. Een prettige werksfeer draagt bij aan het binden van medewerkers. Die – zeker verpleegkundigen – vormen nu in de zorg een schaars goed. En tot slot: het kan een boost geven aan het beeld van het vak van verpleegkundige: je kunt er de top mee bereiken. Na het debacle met de Wet BIG II ook niet onbelangrijk.

2 Reacties Reageer zelf

  1. Marika Biacsics
    Geplaatst op 1 oktober 2019 om 09:33 | Permalink

    Wat dacht je van de stem van de cliënt in de bestuurskamer? Een cliënt of clientenraadslid in iedere RvB en RvT!

  2. Frank van Wijck Frank van Wijck
    Geplaatst op 1 oktober 2019 om 09:41 | Permalink

    Vanuit jouw strandpunt een begrijpelijke vraag Marika, en beslist geen vreemde als je als zorgaanbieder echt patiëntgericht wilt werken. Eén patiënt in de RvB of RvT houdt echter wel een beperking in. Een valkuil is dat een patiënt vanuit zijn eigen ziektesituatie kan denken. Doet dit recht aan patiënten met andere ziektebeelden? Bovendien kan die ene patiënt ondergesneeuwd raken in beleidsdiscussies en -stukken. Ik denk dat je van goeden huize moet komen om hier verweer tegen te bieden. Is een sterke cliëntenraad niet een beter alternatief? Dan bedoel ik dus wel een cliëntenraad die echt een actieve rol speelt in het instellingsbeleid, en niet alleen nog even mag meekijken naar beleidsvoorstellen die feitelijk toch al geaccordeerd zijn.