Nico Out 1952-2014

Op 14 november overleed dr. Nico Out uit Amsterdam. De laatste 16 jaar van zijn carrière was hij chirurg en opleider in het OLVG in de hoofdstad. Volgens collega’s een bevlogen mens dat het chirurgische ambacht met hart en ziel uitoefende.

Tekst: Wout de Bruijne

 

Nico Out was als opleider en als chirurg geliefd bij patiënten, collega’s en aiossen. Hij stond bekend als vriendelijk, toegankelijk en wars van dikdoenerij. De geboren en getogen Amsterdammer maakte makkelijk vrienden op elk sociaal niveau en op de herdenkingsdienst die voor hem werd gehouden, kwamen velen van hen om afscheid te nemen.

Zijn medische carrière begon Out in het laboratorium van prof.dr. Klopper aan de UVA. Als een van de eersten in Nederland deed hij de verplichte pilotentest om aan een opleiding tot chirurg te kunnen beginnen. Hij startte zijn opleiding in het AZVU (nu VUmc) en zette die voort in het EG (nu Kennemer Gasthuis) in Haarlem. In 1991 liet hij zich inschrijven als chirurg. Na zijn CHIVO-schap traumachirurgie in het VUmc was hij staflid in het Bronovo Ziekenhuis in Den Haag.

In 1998 werd Nico Out als chirurg aangesteld bij het OLVG, waar hij als leidinggevende een team van individualisten omsmeedde tot een hecht collectief. Hij specialiseerde zich er in trauma-, borstkanker- en kinderchirurgie.

Flamboyante man met een gulle lach, met wie altijd wat te beleven viel’

Nico Out was in het OLVG ook opleider. Daarbij getuigde hij van een brede visie en was hij zeer betrokken bij de ontwikkeling van jonge artsen. Ook hierin koos hij ervoor zelf niet in de schijnwerpers te staan, hij wilde vooral de talenten van anderen laten schitteren. In het OLVG bouwde hij een oefenlaboratorium op, inclusief wet lab en instructie-cd’s, die ook landelijk werden gebruikt.

Maar de opleiding veranderde gaandeweg van een meester/gezel-structuur met weinig administratie naar een bureaucratische, competentiegerichte structuur, hetgeen Nico minder goed lag. Hij stopte als opleider. Als voorzitter van de vakgroep heeft hij nog enige jaren mede gestalte gegeven aan de ontwikkelingen binnen (unit vorming) en buiten het ziekenhuis (Chirurgen Maatschap Amsterdam). In 2016 zou chirurg Out met pensioen gaan, maar in oktober 2014 werd bij hem gemetastaseerd pancreascarcinoom vastgesteld. Binnen een maand nadat hij de fatale diagnose kreeg, overleed hij.

‘Met zijn grote postuur en forse neus’ was Nico volgens zijn collega’s een opvallende verschijning. Zij missen ‘een flamboyante man met een gulle lach, met wie altijd wat te beleven viel’. Nico Out was volgens een van de vele rouwadvertenties ‘een betrokken
en deskundig arts, maar bovenal een aardig mens.’

Delen