Nieuwe ambulances UMCG en DCA

UMCG Ambulancezorg en Ambulancezorg Fryslân vervangen een deel van de ambulances en de voertuigen van de Officieren van Dienst Geneeskundig (OvdG) door Mitsubishi Outlander. Dat meldt de vertegenwoordiger van UMCG Ambulancezorg/Dienstencentrum Ambulancezorg DCA.

De vervanging van de wagens van de noordelijke provincie gebeurt in samenwerking met de ambulanceregio’s Limburg Noord en Zuid Limburg, die voor hetzelfde type hebben gekozen. De vier ambulancediensten kregen in de maanden mei en juni in totaal negen van deze nieuwe voertuigen geleverd. De zogenoemde solo-ambulances en OvdG-voertuigen zijn identiek uitgerust, zodat ze snel voor beide taken kunnen worden ingezet.

De keuze is op de Outlander gevallen omdat deze over een inschakelbare vierwielaandrijving beschikt. Verder zijn de auto’s standaard voorzien van een uitgebreid optiepakket zoals Bi-Xenon verlichting, achteruitrijcamera in spiegel en parkeersensoren. Het ruime achtercompartiment – bij handhaving van de achterbank – in combinatie met een tweedelige achterklep maakt dit model zeer geschikt voor de inrichting van een multifunctionele materiaalruimte.

In nauwe samenspraak met de vier ambulancediensten is een materiaalruimte met drie niveaus onwikkeld: niveau 1 met een uitschuifbaar plateau voor de berging van een defibrillator, spoedtas, verbandkoffer en afzuignunit; niveau 2 met opklapbaar whiteboard, uitschuifbare kaartentafel en uitschuifbaar bergvak (specifiek voor de taken van een Officier van Dienst); en niveau 3 met een lade en een uitschuifbaar dockingstation waarmee bijvoorbeeld het Elektronisch Dossier Ambulancezorg (EDAZ) benaderd kan worden. Alle vier de ambulancediensten gebruiken dit informatie- en communicatiesysteem.

 

Delen