Muziek naast studie: ‘Alleen maar voelen en genieten’

muziek / Noortje van Doorn (23) speelt fagot en studeert geneeskunde

Noortje van Doorn (23) speelt fagot en studeert geneeskunde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Ze heeft een tussenjaar waarin ze orkestchef is van het Nederlands Studenten Orkest én meespeelt.

Achtergrond

Thuis hielden we allemaal van muziek. Mijn moeder speelde vroeger dwarsfluit en later piano. Mijn vader zingt in koortjes. Ze vinden het prachtig dat ik fagot speel. Mijn opa was huisarts, mijn moeder psycholoog. Ik start in september met mijn master geneeskunde.

Nederlands Studenten Orkest

Ik speelde al twee keer eerder mee en dit jaar ben ik ook orkestchef. Samen met de andere zes bestuursleden ben ik verantwoordelijk voor de audities en alle voorbereidingen van het concert. Daar leer ik veel van. Ik ben niet zo goed in teleurstellen, dus het was interessant om te leren omgaan met iemand afwijzen na een auditie en de verschillende reacties daarop.

Daarnaast leer ik zaken los te laten. Er vallen mensen uit vanwege ziekte of een familielid dat overlijdt. Dat betekent eerst een stresspiek en dan gedisciplineerd aan de bak om het op te lossen. Het is fijn om dan te erváren dat het goedkomt, in plaats van dat anderen het zeggen.

Arts en Auto sprak drie medisch studenten uit het Nederlands Studenten Orkest, dat in februari door Nederland toert. Wat maakt dat zij via muziek kunnen loskomen van alle hectiek? Hoe combineren ze het spelen met hun studie? > naar alle interviews

Jurjen Hempel is een heel goede dirigent. Ik vind het leuk dat er bij het NSO altijd iemand anders dirigeert, zo krijg je verschillende visies mee. Je bent hier met elkaar iets heel moois aan het neerzetten en wordt één grote familie. We repeteerden in Someren en elke dag kwamen daar orkesten en besturen langs om te kijken, die organiseerden dan ’s avonds een feestje. Dat is goed voor de ontspanning: weer wat anders dan zitten, spelen en opletten. Al houd je het niet vol om élke avond te feesten.

De fagot

Op een open dag van de muziekschool zag ik als 9-jarige de imposante en glimmende fagot. De lagere klank sprak me aan. Muziek spelen betekent voor mij ontspanning: ik verlies me erin en ben alleen maar aan het voelen en genieten. Daar word ik heel gelukkig van.

Als ik tijd heb, probeer ik drie kwartier op een dag te spelen. Of dat lukt, is afhankelijk van hoe mijn pet staat en ik of ergens naartoe aan het werken ben. Vooral tijdens de coronatijd vond ik het lastig. Ik voel me opgelaten te spelen als iedereen thuis is en me kan horen.

Dipje

Ik denk dat iedereen die muziek speelt dat dipje kent. Toen ik 14, 15 was, had ik geen zin meer om elke dag een half uur te oefenen. Mijn ouders zeiden dat ik dan van les af moest, dat wilde ik niet. Toen ik op mijn vijftiende bij het Amersfoorts Jeugdorkest begon, merkte ik hoe leuk ik orkesten vond: de muziek én het sociale aspect. Ik kreeg er vrienden waar ik nog steeds mee omga. Dat zorgde er ook voor dat ik wilde blijven spelen. Nu speel ik elke maandag in het Utrechtsch Studenten Concert (USC).

Als je samen speelt, leer je naar elkaar te luisteren en zoek je samen naar een oplossing als iets niet goed gaat. Je schikt je naar de ander. Daar heb je in alle communicatie baat bij.

Studie en muziek

Tijdens 6 VWO in Amersfoort deed ik de vooropleiding van het conservatorium in Amsterdam. Dat was leuk maar pittig. Ik deed mijn bachelor geneeskunde en de eerste twee jaar zat ik ook nog op het conservatorium. Ik wilde mijn studies heel goed doen, dus het was alle ballen hooghouden. Halverwege het eerste jaar van het conservatorium vond ik het niet leuk meer om fagot te spelen. Tijdens NSO 2019 kreeg ik het plezier in muziek maken terug.

Geneeskunde

Ik heb altijd geneeskunde willen doen. Ik zorg graag voor anderen, wil altijd helpen als iemand zich niet goed voelt en vind het leuk met mensen te werken. Ik denk eraan huisarts te worden. Ik vind het belangrijk dat een brede patiëntengroep, waaronder mensen die minder te besteden hebben, jou laagdrempelig kan bereiken. Geen dag is hetzelfde. Maar het kan ook dat ik nog een andere kant opga. Kinderarts lijkt me ook leuk, of geriatrie.

Wie is je favoriete componist?

Nu vind ik Bruckner 7 heel mooi. En ik houd erg van Mahler. Als ik ooit de mogelijkheid krijg Mahler 3 te spelen… dat stuk ken ik van binnen en buiten. Het zit geniaal in elkaar, met een heel groot koor. Ik houd van bombastische muziek, met al dat koper dat er staat. Soms krijg je kippenvel van muziek. Dat doet Mahler 3 bij mij.

Zenuwachtig voor de tournee?

Ik heb er heel veel zin in en moet erop vertrouwen dat het allemaal goed komt. We zitten dan niet meer veilig samen in Someren, maar trekken van plek naar plek, iedereen slaapt in gastgezinnen.  Als muzikant ben ik niet zenuwachtig, ik vind het vooral heel leuk.

Meer informatie: NSO.nl

Delen