Ook veel doping onder amateurs

Veel Nederlandse amateursporters gebruiken doping. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van VvAA. Van de Nederlandse huisartsen heeft 35 procent van de huisartsen ervaring met amateursporters die klachten hebben na gebruik van doping. Ook Arts en Auto besteedde onlangs aandacht aan dit onderwerp.

 

Ruim een derde van de huisartsen (35 procent)en circa een op de vijf (18 procent) medisch specialisten heeft in zijn of haar werk wel eens te maken gehad met een sporter die gezondheidsproblemen kreeg als gevolg van gebruik van doping. Hiermee is duidelijk dat huisartsen vaker een dergelijke ervaring hebben dan medisch specialisten.

Van de artsen die ervaring hebben met gezondheidsproblemen als gevolg van doping, heeft de meerderheid dit slechts één keer meegemaakt. Voor een minderheid geldt dat zij meerdere malen die ervaring hadden.

In totaal hebben 714 zorgverleners de vragenlijst volledig ingevuld, waarvan 325 huisartsen en 389 medisch specialisten. De resultaten van dit onderzoek zijn indicatief; er kan niet met zekerheid gezegd worden dat deze data overeenkomen met de mening van de totale doelgroep.

Het onderzoek van VvAA vormde het vertrekpunt voor een item in het televisieprogramma Nieuwsuur, waarin onder meer een anonieme dopinggebruiker, huisarts Berend Nikkels en NHG-voorzitter Rob Dijkstra aan het woord komen. Deze uitzending kunt u hieronder terugzien.

Ook Arts en Auto besteedde al eerder aandacht aan dit onderwerp. In het julinummer van 2012 stond een artikel over huisartsen en doping bij amateursporters. Hierin stelt Huisarts Frank Baarsveld (tevens clubarts van FC Groningen en tot voor kort hoofd van de opleiding Huisartsgeneeskunde aan het UMCG) dat het aantal huisartsen met dopinggebruikers in hun praktijk waarschijnlijk een stuk hoger is. Net als de topsporter loopt ook de amateursporter niet te koop met zijn dopinggebbruik, met als gevolg dat de gemiddelde huisarts waarschijnlijk wel amateurdopinggebruikers voorbij ziet komen, maar zich daar niet van bewust is.

Het hele artikel leest u hier (pdf).

 

Delen