OperationAIR
Rosemarijn van Paassen (23), tweedejaars masterstudent klinische technologie, was vier dagen bezig met haar derde klinische stage in het LUMC toen ze per direct moest stoppen vanwege COVID-19. Al snel werden zij en haar medestudenten op een alternatief project gezet: OperationAIR.
Tekst: Martijn Reinink
“Het bericht dat de stage stopgezet zou worden, zat er al wel een beetje aan te komen. Je merkte de dagen daarvoor in het LUMC al wel dat de poli’s bijna leeg waren. Ik hoorde al verhalen van medestudenten dat ze geen patiënten meer mochten zien en al helemaal niet meer de ok’s op mochten, wegens een dreigend gebrek aan mondkapjes.
De volgende dag kregen alle tweedejaars masterstudenten klinische technologie bericht van onze opleidingsdirecteur, Jaap Harlaar, waarin hij vroeg of wij een project zouden willen starten om een snel te produceren beademingsapparaat te ontwikkelen. Voor als er in Nederland een tekort zou ontstaan aan reguliere apparatuur. Vanuit onze opleiding leren wij om medische problemen te vertalen naar technische oplossingen, daarom leek mij dit een mooie kans om mijn kennis toe te passen en zo een steentje bij te dragen in deze crisistijd.
Maandagochtend 16 maart kwamen we voor het eerst met het team bijeen, een deel op de TU Delft en een deel vanuit huis via Skype. Er werden teams gevormd en er werd direct gestart met het opstellen van ontwerpeisen. We begonnen met zo’n dertig studenten, voornamelijk masterstudenten klinische technologie, maar al snel werden er ook studenten van andere richtingen bijgehaald om te helpen met specifieke onderdelen, zoals de software en elektrotechniek. Inmiddels werken we met vijftig studenten aan OperationAIR.
We hebben nu (10 april, red.) een werkend prototype, de AIRone, die uitvoerig getest wordt. De klinische testen moeten nog plaatsvinden, waarna een definitieve ‘go’ gegeven kan worden door het ministerie van VWS. De scholingsplannen voor de gebruikers liggen al klaar en er wordt hard gewerkt aan het inrichten van een productielijn, zodat we, wanneer we klinische goedkeuring hebben en de noodzaak er is, direct kunnen starten met de productie.
De AIRone is een uitgeklede versie van een normaal drukgestuurd beademingsapparaat. Het is uitsluitend bedoeld als back-up wanneer er geen conventionele apparatuur beschikbaar is. We hopen natuurlijk dat deze apparaten niet nodig zullen zijn en dat de huidige IC-capaciteit voldoende is, maar mocht het toch zover komen, dan willen we daar op voorbereid zijn.”