Organisatie zorg te fabrieksmatig

Ondernemer Daan Dohmen wil met zijn bedrijf FocusCura innovatieve oplossingen bieden voor ouderen en chronisch zieken, zodat zij zelf de regie over hun leven kunnen blijven voeren. De onderliggende passie is die ene vraag: “Hoe kunnen we het leven voor ouderen een klein beetje beter en leuker maken?” 

Tekst:Roel Notten | Beeld: Nout Steenkamp

Strak in het pak, welbespraakt en blakend van zelfvertrouwen. Wie Daan Dohmen (35) voor het eerst ontmoet, zal in hem direct de zakenman herkennen. En ja, een ondernemer is hij en bepaald geen slechte. Zijn bedrijf FocusCura, dat ict-innovaties aanbiedt aan ouderen en chronisch zieken, weet sinds de oprichting in 2004 jaarlijks de omzet te verdubbelen. FocusCura heeft zo’n 100 medewerkers in dienst en verleent samen met thuiszorgorganisaties, verzekeraars en ziekenhuizen diensten aan chronisch zieken en ouderen, die daardoor zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. eHealth wordt ingezet om medische zorg ‘in de buurt te brengen’.

Samenwerking FocusCura en VvAA

Nederlandse zorgprofessionals gaan de komende maanden proefdraaien met een virtuele spreekkamer, de PatientHub. Met deze online spreekkamer kunnen ze hun patiënten veilig ontvangen voor videoconsulten. De proef is onderdeel van een samenwerking tussen FocusCura en VvAA om VvAA-leden te helpen zich voor te bereiden op de toekomst van de zorg. De bedoeling is dat ten minste 1000 zorgprofessionals zich begin 2015 hebben aangesloten bij deze proef. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden op vvaamobiel.nl/patienthub.

Een ontwikkeling die momenteel volop in de belangstelling staat. Afgelopen zomer schreef minister Schippers van VWS nog een beleidsbrief waarin zij pleit voor meer zelfmetingen bij chronisch zieken en een groter gebruik van beeldschermzorg en domotica. Bovendien moet binnen vijf jaar 80 procent van de chronisch zieken en 40 procent van alle Nederlanders via mobiele apps of internettoepassingen direct toegang hebben tot hun medische gegevens.

Een tijd vol kansen dus voor FocusCura. Als Daan Dohmen over zijn drijfveren praat, blijkt al snel dat die niet alleen puur bedrijfsmatig zijn, maar ook voortkomen uit een onvoorwaardelijke passie voor ouderen en chronisch zieken. Hij maakt zich hard voor een beter leven voor mensen die door ziekte of ouderdom minder mobiel zijn geworden.

De drang om de kwaliteit van leven te willen verbeteren, zat er bij hem al vroeg in. Geboren in een artsenfamilie (zijn ooms en tantes waren radioloog, cardioloog, uroloog en internist) wilde hij als kind al dokter worden. Mensen beter maken was zijn droom. Toen Dohmen op zijn zestiende een vakantiebaantje had in een verzorgingshuis, maakte hij kennis met de ouderenzorg. “Ik belandde als schoonmaker op de meerzorgafdeling en werd geraakt door de kwetsbaarheid van ouderen. Ik zag hoe je met relatief weinig middelen veel voor ouderen kunt betekenen. Een praatje, oprechte aandacht; ze genoten ervan.”

Lees verder (pdf).

11-2014p010-013

Delen