Otmar Buyne (1929 – 2021)

afscheid / naast psychiater sporter, initiator, dichter, muzikant, schrijver

Beeld privécollectie

Op 3 november 2021 overleed na een relatief kort ziekbed op 91-jarige leeftijd Otmar Buyne. Hij was psychiater, maar ook sporter, initiator, dichter, muzikant, schrijver en nog veel meer. 

Otmar Buyne werd geboren in Paramaribo. Het gezin met zeven kinderen had het niet breed, maar zijn peetoom betaalde het schoolgeld en zo kon Otmar in 1948 geneeskunde gaan studeren. Door alle activiteiten die hij naast zijn studie deed, studeerde hij pas in 1961 af. Buyne was sportief en blonk uit als bokser, gewichtheffer en turner. Hij richtte een turnvereniging op voor vrouwen, schreef voor vakbladen en had een radioprogramma waarin hij seksuele voorlichting gaf. Verder was hij bezig met zang, ballet, drummen en fotografie en organiseerde hij lezingen met bekende auteurs. 

Na zijn studie begon Buyne een huisartspraktijk, maar omdat hij zich wilde specialiseren, vertrok hij in 1961 naar Nederland. Hij wilde zich aanvankelijk specialiseren als seksuoloog maar het werd psychiatrie-neurologie in Groningen. Buyne verdiepte zich in kinderpsychiatrie en in suïcidaal gedrag. 

Van 1971 tot 1973 was hij kinderpsychiater op Curaçao en startte hij de eerste dagopvang voor kinderen met een lichamelijke en/of verstandelijke handicap. Vanaf 1973 werkte hij in Suriname bij Lands Psychiatrische Inrichting (nu Psychiatrisch Centrum Suriname, red.)en in een eigen praktijk. In 1978 promoveerde Buyne op Zelfmoordpogingen, een katamnestisch onderzoek, gebaseerd op vele interviews in Suriname en Nederland. Hij was voorzitter van de vakgroep zenuwartsen en had een radioprogramma over medische zaken. Tevens was hij vice president van Lions Paramaribo Central. 

‘Hij had een eigen radioprogramma’

In 1979 werd Buyne geneesheer-directeur van het Militair Hospitaal, maar na de militaire coup in 1980 keerde hij terug naar Nederland. Daar was Buyne baanbrekend in de transculturele psychiatrie en bracht hij zijn kennis van culturele en religieuze invloeden op psychiatrische problematiek in de praktijk – in de verslaafdenzorg en bij suïcidegevallen. Tot 1983 was hij hoofd van de PAAZ in het Bethesda-ziekenhuis te Hoogeveen. Daarna werkte hij voor Stichting Bouman GGZ en had hij eigen praktijken in Capelle a/d IJssel en Rotterdam-West. Als oprichter van Lionsclub Rotterdam-West en district governor van Lions Nederland, was hij betrokken bij meerdere maatschappelijke initiatieven. 

In 2002 zette Buyne een punt achter zijn carrière als psychiater. Hij bleef actief en schreef poëzie, organiseerde lezingen en creëerde als culinair ontwerper (Surinaamse) gerechten waarover hij elf kookboeken publiceerde.  

Buyne was Officier in de Ere orde van de Gele Ster, een van de hoogste Surinaamse onderscheidingen. In 2019 verscheen een biografie over hem. 

Voor een complete beschrijving van de veelzijdigheid en menslievendheid van Otmar Buyne is deze pagina te kort. Zijn nabestaanden en talloze anderen missen hem zeer.  

Delen