Op twee wielen – Van Leeuwen

Al sinds zijn studie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam vormt basisarts Robbert van Leeuwen (25) met vijf andere geneeskundestudenten een fietsclubje, dat ze tijdens hun co-schappen omdoopten tot het Co Cycling Team.  

Tekst: Ingrid Beckers | Beeld: Marko Ockhuizen/DB

 

04-2015p029b“In maart begint ons fietsseizoen, we zoeken dan een of twee keer per week vanuit Amsterdam de polder op. Als er dan eentje de vlam in de pan gooit, is het flink bijtrappen om erbij te blijven. Clubgenoot Jeroen heeft van ons allemaal de meeste inhoud. Voor elk plaatsnaambordje trekt hij een sprint. De rest van het peloton verzint telkens weer een list om hem eruit te rijden. Maar negen van de tien keer wint-ie alsnog.  

‘Je leert elkaar wel kennen als je samen afziet’

Al twee keer fietsten we met zijn allen de Elfstedentocht, 240 km, dit jaar weer. Beide keren viel de regen met bakken uit de lucht. Dat schept een band. Op de fiets leer je elkaar kennen; je wordt eerlijker als je samen afziet. Zo zat ik er in Friesland na
180 km helemaal doorheen. Bloed-chagrijnig. Ik moest die verdomde Harlingse dijk nog op, met forse wind tegen. Kortom: drama! De jongens vormden stilzwijgend een waaier en sleepten mij er echt doorheen. Dan weet je: dit zijn kerels om op te bouwen.

Het fietsclubje werd Co Cycling Team. Als fietsende co-assistenten leek het ons gaaf om een toertocht neer te zetten voor het goede doel. Zo ontstond het idee voor de Co Cycling Tourtocht, pal door de natuur tussen VU en AMC. Wij kennen er elk weggetje, maar veel Amsterdammers weten niet hoe mooi het daar fietsen is.”

Op 20 juni houdt het Co Cycling Team zijn tweede toertocht voor de Stichting Ambulance Wens.

Delen